Общество

Кой излъга? Ловците с Инициативен комитет срещу увеличение на такса Стопанисване на дивеч

Написано от ПЗИНФО

Във връзка с увеличението на такса Стопанисване на дивеча с 20 лева, считано от 01 Януари 2022 година, Инициативния комитет за защита правата на българските ловци считамe следното:

Стопанисването на дивеча е важна част от дейността на Ловните сдружения. Средствата по тази партида, ако са правилно изразходвани, допринасят много за обогатяването на възможностите ни за лов.

Всички обаче, очаквахме тези средства да дойдат в сдруженията, като държавата се откаже от тези 30%, които в момента им превеждаме от парите по чл. 65, както ни бе обещано тържествено на 08 юли. В деня на избора за председател на УС на НЛРС-СЛРБ, стария – нов председател – Васил Василев с тържествуващ глас заяви в залата, че се е договорил с Министъра на МЗХГ проф. Бузуков, тези пари да не се превеждат на държавата, а да остават в сдруженията. Това безспорно изгледаше велико постижение, което всички желаехме и със сигурност е помогнало на Васил Василев да спечели убедително изборите за председател на УС на НЛРС-СЛРБ.

Пет месеца по-късно държавата не само, че не се отказа от тези 18 лева, които получава  от всеки ловец, без да прави нищо насреща, но и по предложение на ръководството на НЛРС-СЛРБ, ще получава още 6 лева от всеки ловец, срещу същото нищо.

Защо стана така? Министър Бозуков е все още министър, Васил Василев е все още Председател на УС на НЛРС-СЛРБ. Значи двете договарящи се страни са налице, а резултата е в ущърб на всички български ловци. Въпросът е:

1. Министър Бозуков ли излъга, за да си вдигне имиджа пред ловците?

2. Васил Василев ли излъга, за да спечели по-сигурно изборите, разчитайки на късата памет на голяма част от делегатите?

3. И двамата ли излъгаха във вреда на ловците?

Познавайки Министър Бозуков като изключително почтен човек, силно се съмнявам той да е излъгал нещо по този въпрос.

В резултат на тази заблуда, ръководството на НЛРС-СЛРБ предлага на ИАГ да вдигне вноската с 20 лева. Сиреч, цената да плати не държавата, а редовия български ловец.

На изборите на 08.07. казах, че ще подкрепям новоизбраното ръководство във всички случаи, в които работи в полза на българските ловци. До този момент наистина подкрепях всички инициативи, които бяха полезни за нашето общо дело. Но този акт на грубо погазване на правата на ловците не може да не предизвика негативната ми реакция.

Уважаемо ръководство на НЛРС-СЛРБ, не е необичайно и невъзможно вдигането на такса стопанисване. Но в нормалните организации това се прави след публично обсъждане, и по възможност с решение на Общото събрание. Начина по който се действа в случая, показва само, че е постигната договорка  между Василев и ИАГ в ущърб на българските ловци и в полза на държавата. Факт е, че за това увеличение няма дори легитимно решение на УС, защото голяма част от членовете на УС са били против. Минималното увеличение на средствата, което ще получат сдруженията от този акт, вече е изядено от намаляването на процента субсидия по националната програма и неколкократното вдигане на цените на дивечовите птици през тази година.

Като Председател на Инициативния  комитет за защита правата на българските ловци, не мога да стоим безучастни към този акт и предупреждаваме ръководството, че ако продължи политиката на игнориране на интересите на българските ловци, и взимане на еднолични решения в ущърб на ловците, ще организираме протестни действия пред отговорните институции.

ЕВГЕНИ АБАДЖИЕВ – Председател на Инициативния комитет за защита на правата на българските ловци и Председател на СЛРД „СОКОЛ 1893“ – ПАЗАРДЖИК

Информацията е на БГ ЛОВ

Коментари