Институции

КНСБ с акция в Пазарджик, проведоха редица срещи

Написано от ПЗИНФО

С кампанията, която КНСБ провежда в цялата страна, искаме разбираемо за обществото, за работещите, за синдикалните членове, да стане ясно, че има лостове и механизми, с които да си защитават по-добре правата и да се постигнат по-високи заплати и по-голяма справедливост.

Това каза днес, 12 април, президентът на конфедерацията Пламен Димитров в Пазарджик. Това е седмата област, в която се провежда започналата на 3 април национална кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат”. Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов проведоха срещи с мениджмънта на няколко дружества, със синдикални членове, кмета на града Петър Куленски и областния управител Валентина Кайтазова.

“Това, което правим с тази кампания, е да информираме обществеността, работодателите, местните власти – кметовете и областните администрации, за някои промени в законовата рамка, които предполагат заплатите да станат по-високи и по-справедливи. На първо място охраняването на правото на сдружаване, което стана факт миналата година с промените в Наказателния кодекс. Ние искаме това да стигне до работодателите, особено тези, които казват: „В моята частна фирма, синдикати не може да има!“. Това вече е престъпление със заплаха за влизане в затвора от 3 до 5 години. Не искам да плаша никого, но това трябва да се знае. Хората имат право на сдружаване, да направят синдикат и после да поискат колективен трудов договор. Да договорят заплатите си, да се види какви реални възможности има фирмата, а не само какво казва шефът, и произведеното да се разпределя по-справедливо”, обясни Димитров.

Той посочи, че пътят за това е колективното договаряне, на което ще даде тласък Директивата за минималните адекватни работни заплати и насърчаване на колективното договаряне, която трябва да бъде транспонирана до 15 ноември. КНСБ предлага законови промени, чрез които да се въведат нови минимални работни заплати, над определяната сега, за които се изискват съответно средно и висше образование. “Така ще се получи една стълбица и оттам нататък ще се диференцира стартовото равнище съобразно сектора. Има механизми, с които договарянето на заплатите може да стане по-справедливо и да се постигне изсветляването им”, категоричен бе президентът на КНСБ.

Той посочи още, че страната ни трябва да въведе и приетата през миналата година директива за прозрачност на заплащането, която изисква всяка фирма да публикува на сайта си заплатите, с което ще отпадне т. нар. фирмена тайна.

Изготвените от КНСБ предложения за законодателни промени, с които да се въведат двете директиви, вече са предоставени на работодателските организации. “Започнахме наши срещи, докато чакаме властта да се появи на масата. Сега имаме служебен кабинет, който ще ангажираме с този въпрос. Времето напира, а има и конфликтни въпроси и предложения  между нас и бизнеса, така че трябва да се намесят правителството и парламента. Да се въведат в действие в законодателството промените, идващи от директивата, е ангажимент на държавата, не е наш. Тя трябва да направи необходимите усилия и разбира се, да има колкото е възможно по-голям консенсус между нас и работодателите”, каза още Димитров.

В Пазарджик той разговаря с членовете на синдикалната организация и ръководството на МБАЛ “Пазарджик” и на “Елхим Искра” АД. В срещата в болничното заведение участва и зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Слава Златанова.

По време на посещението в МБАЛ – Пазарджик Елена Станчева, председател на синдикалната организация на КНСБ в лечебното заведение, запозна Пламен Димитров и вицепрезидента на конфедерацията Даниела Алексиева с някои от исканията, които тя и колегите й имат. „Искаме повишаване на лимита на болницата, трябва да имаме добра база за бъдещия сериозен отраслов КТД, който все още не е подписан в това безвремие, в което живеем. Искаме също и повишаване на клиничните пътеки с поне 10%, все пак сме търговско дружество, за да може хората ни да бъдат възнаграждавани достойно. Липсват кадри, по отношение на персонала имаме липса от 50 души при специалистите по здравни грижи. Третото ни искане касае, при увеличаване на МРЗ, да се запази маржът нагоре“, подчерта тя.

„По време на пандемията много хора с изненада откриха какво правят нашите медицински сестри, битката ни е, освен заплащането да е по-справедливо, да бъдете издигнати на по-високо ниво, защото сте един от компонентите на гръбнака на това общество“, посочи от своя страна президентът на КНСБ, който представи и целите на националната кампания „По-високи доходи с твоя синдикат“.

По време на срещата на Алексиева и Димитров с кмета на града Петър Куленски бяха обсъдени възнагражденията на работещите в местната администрация, навременното им изплащане, дълговете, издръжката на спортните клубове в Пазарджик, запазването дейността на симфоничния оркестър, инвестициите в региона, транспортирането на работници от отдалечени населени места до предприятията, в които работят и др.

По време на разговор с областния управител на Пазарджик Валентина Кайтазова Пламен Димитров посочи: „Без право на сдружаване, без свободни медии няма демокрация. Искаме с добро да убедим и да информираме работодателите, че възпрепятстване създаването на синдикални организации в предприятията е престъпление, а не нарушение. Подготвяме се сериозно и изменение 174б от НК ще се спазва“.

От думите на Кайтазова стана ясно, че един от проблемите за региона е липсата на медицински сестри. „Бизнесът трябва да подкрепя усилията в образованието при създаването на кадри“, каза тя.

Вицепрезидентът Тодор Капитанов пък проведе разговори с мениджмънта на “Ригел” ЕООД и “Метма” ООД.

В първата от двете фирма акцент в разговорите бе поставен върху предложенията на КНСБ във връзка с транспонирането на директивата за адекватни минимални работни заплати в частта им, касаеща договаряне на минимални работни заплати по браншове и по длъжности, които изискват определено образование – за нива средно и висше. Условията на труд във фирмата и социалните придобивки за кадрите и в бранша бе друга тема в разговорите. Обсъден бе и въпросът за затруднението на фирмите по отношение на административната тежест, коята се създава с бюрокрацията у нас – чакането по гишета и възможното им опитимизиране. Във втората фирма Капитанов и представителите на мениджмънта й обсъдиха съществуването на клас прослужено време и начините за повишение на МРЗ, както и производителността на труда в отделните производства на предприятието. Основен акцент бяха инвестиции, които бизнесът следва да прави в автоматизацията на производството, което би се отразило на качеството му, а също и на работната ръка и нуждата от квалификация и преквалификация на работещите в предприятието с цел те да могат да оперират с нови машини с автоматизация.

В центъра на града по време на посещението бе разположен информационен център на открито, на който гражданите можеха да се запознаят с дейността на синдиката и да подават сигнали за нарушения на правото на сдружаване, на синдикалните права, както и на трудовото законодателство.

Коментари