Любопитно Общество

Кмет и граждани видяха как се кара влака

Велинград

Община Велинград и Български Държавни Железници отбелязаха в тържествено честване  50-годишнината от използването на немските дизелови  локомотиви  ”ХЕНШЕЛ” у нас.

Официалните гости на събитието инж. Веселин Василев-директор на Железопътна агенция към Министерството на транспорта, инж. Христо Нанков- директор Подвижен железопътен състав в БДЖ и инж. Бисер Минчев- гл. Ревизор и зам. генерален директор Железопътна инфраструктура пристигнаха с юбилейния влак, който беше посрещнат от кмета на Община Велинград Коев, общински съветници и Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“.

В приветственото си слово към гражданите и гостите на тържеството, градоначалникът отбеляза важността на теснолинейката за града и района през своето близо 70 – годишно съществуване. Безспорно тя има и голям принос за развитието на туризма. Пътуването с нея се е превърнало в атракция за много хора, давайки възможност всеки да се запознае с бита и културата на населението в този район, подчерта в своята реч г-н Коев. И не на последно място работници, ученици и пенсионери разчитат на нея целогодишно. След думите на кмета, гостите също поздравиха по случай празника и изразиха похвала за организацията на събитието. Отец Антон изпълни водосвет за здраве и просперитет.

Като част от тържеството, юбилейният локомотив направи демонстрация. Гражданите имаха възможност да се качат и да усетят какво е да си начело на локомотива и какво е да „караш влака“.

 

Коментари