Институции Култура Любопитно

Кметът Тодор Попов откри 48-те Зимни музикални вечери в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик тази вечер започна 48-то издание на Международния фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”. Събитието се организира от община Пазарджик и ще продължи до 5 февруари.

По традиция Четиридесет и осмото издание на фестивала

бе открито под палката на маестро Григор Паликаров, който дирижира програмата в първата вечер.

След изпълнението на Рапсодия Вардар, фестивалът официално бе открит от кмета Тодор Попов,

който с обърна с думите:

Този оркестър и този фестивал го преведохме през много бурни морета и сега с гордост можем да кажем, че той е една от нашите запазени марки.
Гордея се с всички – с публиката, без която всъщност няма какво да съществува, с маестрото, с който от толкова години сме заедно, с вкички момчета и момичета от оркестъра.
Вие сте част от интелектуалния елит на нашия град и ние ви ценим и уважаваме!

Цялото изказване на Тодор Попов е във видеото:

В програмата на първата фестивална вечер чухме още симфония № 2 в ми-минор от Сергей Рахманинов /по повод 150 години от рождението на композитора/.

Втората фестивална вечер, на 4 февруари, по традиция ще има камерен концерт на клавирното дуо Евгения Симеонова и Десислава Щерева, с интегрално изпълнение на произведения за две пиана от Панчо Владигеров.

В третата вечер ще гостуват музикантите Гергана Русекова – мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще представят едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт – вокален цикъл „Зимен път“.

Фестивалът ще завърши отново с изпълнения на Симфоничен оркестър – Пазарджик под диригентството на Джулио Маразия  /Италия/ и солист Еторе Пелегрино  /Италия/ – цигулка.

А в концерта – матине на 5 февруари  от 11.00 часа, ще вземат участие над 50 млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик.

Коментари