Институции Общество

Кметът Попов: 400 домакинства в Пазарджик вече живеят в енергоефективни домове

Написано от ПЗИНФО

Имаме готовност за санирането на други 76 жилищни сгради

Санирането на всички одобрени до момента сгради в Пазарджик приключва. „Горд съм, че успяхме да реализираме тази програма за относително кратки срокове и над 400 домакинства в нашия град ще имат енергийно ефективни жилища. Първо, сградите им изглеждат по различен начин, второ, ще удължим живота на сградите на база на извършените дейности, и трето, сметките за електроенергията и през зимата, и през лятото, ще бъдат по–малки с около 40-50%, което е най-важното нещо, защото по този начин нашите съграждани ще усетят прекия ефект от санирането. Отделно от това допринасяме за намаляване на енергийния разход на държавата ни, а това с оглед на настоящата търговска и ценова конюнктура е изключително важно на фона на поскъпването на цената на електроенергията”. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов при огледа на последната сграда, която се ремонтира по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той сподели и очакването си, че новото правителство ще успее да внесе Плана за възстановяване и развитие.

Държавите около нас вече харчат вторите траншове, а ние изгубихме време с 2 милиарда лева актуализация на бюджета, а не се възползваме от това, че ни чакат 60 милиарда лева от Европа. Надявам се новите народни представители да осъзнаят това и Планът да стане факт. По този план за развитие за енергийна ефективност на сгради за страната ни са предвидени около 1 милиард и 400 милиона лева. В Пазарджик има 76 блока, които са регистрирани в Банката за развитие и чакат обследване и други 70, в които хората са се сдружили и тях също ще ги внесем за одобрение. Така че в следващите между 3 и 5 години ще имаме възможност да обновим близо 150 жилищни блока в Пазарджик. Представете си как ще изглежда града ни, когато това се случи и колко по-малко ще плащат хората за консумираната електроенергия”, коментира още Тодор Попов.

Пазарджик е една от общините, които са на челно място при санирането на малки и големи многофамилни сгради. „Това говори добре за нас като граждани, които са се организирали и са се сдружили, т.е. са били граждански активни, за да се възползват от тази възможност и второ, говори добре за нас като община, която администрира този процес. Затова поздравявам всички и пожелавам да го продължим. Ние сме подготвени, трябва да бъдем ефективни и умни, за да ни се получават нещата. Надяваме се това да покажат и бъдещите народни избраници!”, пожела кметът Тодор Попов.

Коментари