Общество

КЗД в подкрепа на Фондация „Очи на четири лапи“

В края на месец август, в училището за кучета водачи и кучета асистенти „Очи на четири лапи" се проведе публична среща на представители на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) с ръководството на Фондация „Очи на четири лапи".

 

На нея са демонстрирани възможности на обучаваните от фондацията кучета асистенти. Обсъдени са и предложения за законодателни промени в сферата, като от "Очи на четири лапи" се уповават на подкрепата на Комисията за признаване на услугата куче асистент като официална услуга, предоставена в България, и за изравняване на правата на хората с кучета асистенти с тези на хората с кучета водачи, за да имат и те свободен достъп до обществени места и транспорт.

За пореден път в национален ефир бяха дадени примери за дискриминация на хора, ползващи помощта на четириногите, като предложение на шофьор на автобус да превози кучето в багажното отделение при куфарите или недопускане в хотел на незрящ човек и четириногия му помощник. Както каза ползващ  такъв асистент – не може да те помолят да оставиш очите навън. Не е нужно да се замисляш, за да се сетиш, че кучето асистент или водач е точно това – очи, ръце, глас – неоценима помощ. Защо не е помислено за тази категория кучета, когато са налагани ограничения за тях на обществени места? Сега отново ще мислим законови промени, ще назначаваме хора за целта, ще отпускаме средства и т.н. Което ми припомни престой в чужбина преди няколко години. Там имаше някаква държавна програма за подпомагане, в резултат на която можеше да се види просяк с добре охранено куче, но не и бездомни кучета. Паркове, метро – кучетата имаха достъп до тях. А щом можеш да качиш любимеца си в метрото, със сигурност не ти трябват документи и разрешения да качиш асистента или очите си. Ние, докато улиците са пълни с бездомни кучета, тепърва ще работим за признаване на услугата куче асистент като официална услуга.

Сн. КЗД

Коментари