България Институции

Катинар за Община Белово

София

Общо 41 са номинациите за наградите за Международния ден на правото да знам, организирани от Програма „Достъп до информация” (ПДИ), а сред тях са община Белово и РИОСВ-Пазарджик. За четиринадесети път ПДИ ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация – на 28 септември, когато е Международният ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация.

Беловската общинска администрация е номинирана в категория „Катинар” и е дадена като пример за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и грубо нарушава правата на гражданите по този закон, защото освен че й куца активното публикуване и организацията на процеса по предоставяне на информация, не отговаря на устни и писмени запитвания по ЗДОИ.

На другия полюс е РИОСВ-Пазарджик, която наред с това през годините държи едно постоянно високо ниво в Рейтинга на активната прозрачност на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) – тя е пълен отличник сред институциите в системата на изпълнителната власт в Пазарджишка област и в последния рейтинг.

Тази година 41 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  

Номинациите и мотивите към тях може да видите на специалната интернет страница за Деня на правото да знам (http://www.righttoknowday.net/nominations/2016/).

Имената на победителите ще станат известни на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2016 г., сряда, от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Коментари