Институции Общество

Калоян Тосков и Дамяна Райкова са читатели на годината на РБ „Никола Фурнаджиев“

Пазарджик Четвъртокласникът Калоян Тосков е читател на годината за 2018 на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“. Той е прочел 82 книги, като предпочита фантастиката и приключенските романи.

 

Калоян учи в училище „Никола Фурнаджиев“ и споделя, че не заспива без книга. Четенето му помага в училище, развива въображението и разширява мирогледа. Освен отличен ученик, Калоян е и спортист. Печели първо място на регионалния волейболен турнир и сребърен медал от националния турнир по фехтовка за купа Пазарджик. През зимата покорява и планините със ски. Дори Дядо Коледа е узнал за страстта му към книгите и наред с другите подаръци го е изненадал с том на Тери Пратчет. В дома си Калоян има голяма семейна библиотека, но с удоволствие посещава детските отдели на РБ „Никола Фурнаджиев“и сам избира книги за четене. Директорът на Библиотеката Лъчезар Риков му връчи наградата – три нови фантастични книги за деца и му пожела на добър час, защото който учи, той ще сполучи.


32-годишната Дамяна Райкова е читател на годината в отдел Заемна за възрастни. Дамяна посещава Библиотеката от година и половина, като през 2018 е прочела 116 тома. Споделя, че е израснала в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, където като библиотекар е работила нейната баба. Младата жена определя четенето като най-голямото удоволствие. Чете художествена литература от различни жанрове, от класиците до съвременни автори. Предала е любовта си към писаното слово на дъщеричката си, която също е читател на регионалната библиотека. Подаръкът на Дамяна е три от най-новите издания на книжния пазар. А нейният подарък към РБ „Никола Фурнаджиев“ са думите й – “Библиотеката ви е прекрасна!”.

За партньор на отиващата си година е определена детска градина „Радост“ Пазарджик за съвместни инициативи за стимулиране на четенето. От 2012 г. до момента двете институции работят по проект „Четене от самото начало – от 0 до 6“. Целта е да се приобщят най-малките към голямото семейство на четящите хора, по интересен и достъпен за възрастта им начин. Инициативата е изцяло на библиотеката, като са адаптирани елементи от немски библиотечни практики. Признание за съвместния труд на педагози и библиотекари е, че проектът е презентиран на два национални форума за иновации в предучилищното образование. „Нашият модел вече е заимстван и от няколко библиотеки в страната. Работи се с деца от първа до четвърта група в градината, както и на място в Детския отдел на Библиотеката“, казват оттам. Подаръкът на организацията партньор е Енциклопедия Пазарджик и настолна игра. Всички отличени получиха специални грамоти и рекламни материали на Библиотеката, с много пожелания за щастлива и успешна 2019 година.

Наградите за най-четящо дете и възрастен са с традиции вече седма година, като целта е мотивация и популяризиране на диалога с книгите.

Коментари