Избори

Как започна изборният ден в област Пазарджик?

Написано от ПЗИНФО

В 368 секционни избирателни комисии се гласува днес на територията на област Пазарджик. В тях правото си на глас ще могат да упражнят според предварителните списъци 236 311 гласоподаватели.  За нормалното провеждане на вота са осигурени 237 000 бюлетини. В 30 секционни избирателни комисии се гласува само с хартиени бюлетини, в останалите на хартия или с машина. В няколко общини ще има обособени подвижни секции, 10 са СИК-овете в лечебни и социални заведения, както и други институции.

В 349 секции вотът ще преминава под видеонаблюдение. Камерите на специалните телефони ще работят както в реално време, така и при броенето на бюлетините.

Информация от ОДМВР за старта на избортия ден

Изборният ден в Област Пазарджик започна в спокойна обстановка. Всички помещения за гласуване бяха предадени от охраняващите ги полицейски служители на секционните избирателни комисии.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден. В охраната са ангажирани над 700 служители на МВР.
Създадена е организация и звената „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Само през вчерашния ден са издадени общо 6 удостоверения за гласуване на граждани, а за периода от 28 март до днес са общо 25 броя.
Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на секционната избирателна комисия.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 и имейл izbori2023@mvr.bg.

 

Коментари