Общество

Какво се случва с маските от плат след 52 пранета

Снимка: Интернет
Написано от ПЗИНФО

Маските от плат за многократна употреба запазват способността си да филтрират вирусни частици, дори след многократно изпиране в продължение на една година, съобщава България он еър.

В Университета на Колорадо направиха проучване на различни тъкани прикрепени към края на стоманена фуния. През нея е пускан въздух, имитиращ условията при дишане, включително по-високи нива на влажност и температури.

Парчетата плат са били прани и изсушавани около 52 пъти, колкото са седмиците в годината. Тествани са на всеки 7 пранета.

Тъканите са започнали да се захабяват и изтъняват с течение на времето, но това не повлияло значително върху способността им за филтриране.

Водещият автор Марина Ванс, асистент в катедрата по машинно инженерство на Пол М. Ради, обясни:

„Това е добра новина за устойчивостта на маските от плат. Маската, която сте прали, сушили и използвали повторно, вероятно все още може да се използва, затова не не я изхвърляйте“, препоръча асистентът в катедрата по машинно инженерство на Пол М. Ради, цитиран от indiatimes.com

Основният недостатък на маската след многократното пране е, че съпротивлението при вдишване е станало по-високо и съответно дишането – затруднено.

При изследването е установено, че памучните маски филтрират около 23% от най-малкия размер на частиците /при около 0,3 микрона/, по които вирусът може да се предава. При банданите тази филтрация само с 9%.

Хирургическите маски филтрират между 42 до 88% от частиците. Най-добри са били показателите при маските KN95 и N95 с филтриране на 83 до 99% от частиците.

Коментари