Общество

Какво се случва с възприятията ни когато комбинираме алкохол и волан, показа РЗИ

Пазарджик

Стряскащо! И предизвикващо сериозно замисляне. Тези думи бяха най-често употребяваните от всеки, опитал да се движи с алкоочила днес.  А демонстрациите с алкоочила и конуси са част от инициативата на РЗИ и Младежки БЧК, със съдействието на Община Пазарджик „Да опазим живота на децата”. Тя е в подкрепа на Национално шествие в памет на жертвите от пътните злополуки, което ще се проведе утре.

В рамките на инициативата на РЗИ, пред Младежки дом Пазарджик всеки може да получи също информационни материали, да види филми и клипчета, излъчвани  с цел превенция на пътно-транспортния травматизъм. За безопасното си придвижване най-малките могат да получат и светлоотразителна фигурка, която могат да закачат на ученическата си раница, например.

Пръв алкоочилата се престраши да сложи петокласникът Георги Кавръков. Макар и трудно, първото преминаване на зиг-заг между конусите премина почти успешно. След това сподели: „Конусите все едно се местеха ту наляво, ту надясно – не знам откъде да премина”. Независимо дали си зад волана, с велосипед или пеша, след употреба на алкохол не можеш да прецениш правилно пътната обстановка, научи младият човек след изпитанието с алкоочилата.

11933080_616819015126652_1645821082_n

Стоян Манчев също премина между конусите. Човек, чиято работа на танцьор в Ансамбъл „Пазарджик” е свързана с много движение и правилно възприемане на обкръжаващата среда. И също като Георги, успя да бутне доста от тях. Редно е хората да разберат, че не трябва да карат в пияно състояние и да видят какво се получава като са пили и са зад волана, каза Стоян. По думите му, изпитанието с алкоочилата е доста стряскащо, защото движенията не съвпадат с това, което мозъкът си мисли, че правиш.  Шегите отстрани пък бяха: „Аз толкова пиян не съм бил!” Може би, но алкоочилата дават представа когато не си под влиянието на алкохола да видиш какво се случва, когато си.

За тези, които се плашеха от преминаването между конусите инициативата предлага и друг вариант да изпробват възприятията си след евентуална употреба на алкохол. Те могат да наредят цветни фигури на идентичен макет.  Иначе много просто – поставяш жълт (син, оранжев или друг) триъгълник или квадрат върху нарисуван жълт триъгълник. За една минута. Май нямаше справили се.

Коментари