България Институции Общество

Какво време ни очаква през септември?

Pixabay
Написано от ПЗИНФО

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за по-голямата част от страната е между 17° и 20°, а за планините – между 3° и 10°.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 29° и 34°, а най-ниските – между 4° и 9°, по-високи по Черноморието. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 60 до 80 л/кв.м.

През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно смущение и температурите относително ще се понижат. На много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици.

През втората половина от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево, температурите ще се повишат. В началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд. Температурите ще започнат да се понижават. През втората половина от периода се очаква времето да е предимно слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се понижават и вече ще бъдат по-ниски от обичайните за периода. Повишава се вероятността за създаване на валежна синоптична обстановка.

Изготвил: ас. д-р Красимир Стоев – синоптик в НИМХ

Коментари