Култура Общество

Историческият музей в Батак с покана към родолюбците

Написано от ПЗИНФО

Исторически музей-Батак

с подкрепата на: Община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”- Батак, комитет „Родолюбие“- Пловдив, Регионален клуб „Родова Памет“- гр. Батак и Народно читалище „4-ти май-1897г.“- гр. Батак

К А Н И

всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак, на
ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ-ПОКЛОНЕНИЕ ПО ПАМЕТНИТЕ МЕСТА ОТ АПРИЛ 1876г.

на 13 М А Й 2023 г. /събота/
С Б О Р: 11:00 часа пред Исторически музей-Батак

ПОКЛОННИЦИ НА СВОБОДАТА,
НЕКА ЗАЕДНО ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ
ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ В АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ БАТАК!

Събитието е подходящо за деца и семейства.

Литийното шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. поставя началото на честванията на годишнините от Априлската епопея.

Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 147 години, за да събере хората в центъра на селото. Следват гърмежите на черешов топ. Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей- Батак поръчва от името на признателните батачани- потомци.

Целта на шествието е да извървим пътя до всяко паметно място от Април 1876г., да изразим благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник. И след като минем по стъпките на дедите си, след като се поклоним пред подвига им, поднесем венците, изразим благодарността си чрез благодарствен молебен, минута мълчание и тържествен залп, започват честванията на годишнината от въстанието.

 

През 2023 година се навършват 147 години от славната Априлска епопея в Батак!

 

На 13 май 2023г. за осемнадесета поредна година Исторически музей – Батак като научна и културна организация, професионално и морално отговорна за съхранението на историческата памет на родния ни град Батак, инициира Шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. от 11,00 часа.

Изработването и поднасянето на ВЕНЦИТЕ ОТ ПРИЗНАТЕЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА БАТАК за нас музейните работници е висока чест, дълг на синовна признателност и преклонение пред подвига на загиналите за националното освобождение на България.

 

Задължителни правила за всички участници в шествието:

  1. Баташките деца с венците, работещите в музея и отецът водят шествието.
  2. След тях са батачани.
  3. Зад тях са всички родолюбиви българи, дошли от всички краища на страната да почетат с нас загиналите за свободата на България.
  4. Всеки сам преценява облеклото, с което ще почете паметта на загиналите за свободата на България.
  5. Всеки сам и според силите си преценява каква част от шествието ще извърви. Шествието е дълго, много дълго. Паметните места са много и не всеки успява обходи целия град. Хора могат да се включват в шествието от всеки етап.

Забрани:

  1. Забраняват се всякакви политически плакати, символи и изказвания.
  2. Забранява се непристойно поведение и действия, несъобразени с целта на шествието.

 

Коментари