Институции Общество

Инспектори вадят бракониерски мрежи от яз. Доспат в два поредни дни

Яз.Доспат Сигнал на тел. 122 пресече бракониерски риболов на яз. Доспат. От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури съобщават, че сигналът за бракониерски мрежи в язовира е подаден в първия ден на август. По него проверка са извършили инспектори на ИАРА от Отдел „Рибарство и контрол – Южна България“, гр. Пазарджик. При нея е намерена и извадена риболовна мрежа с размер на окото 30 мм и дължина около 350 м. Уловената в в мрежата риба от вида костур и червеноперка е върната обратно във водата. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител. По време на проверката е открита още една мрежа с дължина около 80 м, размер на окото 30 мм и риба от вида костур и червеноперка, която също е върната обратно във водите на язовира. Съставен е протокол срещу неизвестен извършител.

Само ден по-рано, на 30 срещу 31.07.2017 г., инспектори от Пазарджик са извършили проверка по вода на същия язовир, като бракониерска находка отново е имало. Открити са две мрежи с дължина 120 м и 80 м, и размер на окото 60 мм и 40 мм. Уловената в тях риба от вида червеноперка, сребриста каракуда и костур е освободена и върната във водата. Открити са също уреди забранени за използване от Закона за рибарството и аквакултурите – 2 броя винтери и 6 броя телевизори /мрежести уреди за маломерна риба/. Всички уреди са иззети, а съставеният констативен протокол отново е срещу неизвестен извършител.  

Проверени са и рибари извършващи любителски риболов, през нощта. Съставени са 3 акта за установяване на административно нарушение по ЗРА, чл.24 ал. 5, който гласи: „Любителският
риболов се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на
седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.

Коментари