Политика

Илияна Йотова с остра критика към ЕК, че не работи за падане на американските и канадските визи

Илияна Йотова и нейните колеги от всички парламентарни групи яростно разкритикуваха бездействието на Европейската комисия, която не прави никакви реални стъпки, за да поиска от американска и канадска страна падането на визите за граждани на ЕС.

 

„Кога най-сетне ще изпълните нашето собственото законодателство?! Какво направи Европейската комисия през изминалите 24 месеца, за да помогне на засегнатите страни да успеят да договорят отмяна на визовите изисквания спрямо тях от страна на САЩ, Канада и Бруней?!", каза Илияна Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

По силата на европейското законодателство, действащо от 2013 г., реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС. Съгласно правилата на ЕС, ако в срок от 24 месеца трети страни като САЩ, Канада и Бруней не отменят визите за наши граждани, както ние сме направили това за тях, Европейската комисия е длъжна да отмени безвизовия режим.

„Изглежда сякаш Европейската комисия е повече загрижена да няма опашки пред консулствата на държавите членки на ЕС в САЩ и Канада, за да не предизвиква това неудобства на американците и канадците. А къде останаха правата на всички европейски граждани?!", попита Илияна Йотова. Нейният риторичен въпрос бе провокиран от изказването на представителя на Европейската комисия, който заяви, че въвеждането на визи за американци и канадци ще доведе до сериозни икономически загуби, особено в сферата на туризма, и ще предизвика сериозни опашки пред европейските консулства.

Илияна Йотова попита още какво точно очаква Европейската комисия от Европейския парламент при положение, че стъпките, които трябва да бъдат предприети от ЕК, са задължителни и са описани в Регламент 539/2001 г. Тя настоя за конкретен отговор какво възнамерява да направи ЕК в следващите седмици, но представителят на ЕК се затрудни и предпочете да не отговори.

Координаторът на социалистите и демократите в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Биргит Зипел попита Европейската комисия къде е гаранцията, че утре няма да има визи за немци и французи, както днес ги налагат върху българи и румънци? Тя също настоя Европейската комисия да отстоява активно правата и интересите на всички граждани на ЕС, без значение от коя държава са те. 

Коментари