Политика

Илияна Йотова: Мандатът на сегашното мнозинство е изчерпан

Пазарджик Ще има предсрочни избори, независимо дали веднага след президентския вот или в началото на следващата година. Това заяви на пресконференция в Пазарджик евродепутат Илияна Йотова. По думите й, мандатът на сегашното мнозинство е изчерпан, а плаващите мнозинства в Народното събрание са като плаващи пясъци.

 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова трябва незабавно да подаде оставка, добави евродепутатът. „Преди седмица вътрешният министър призна, че не може да се справи с битовата престъпност, а след случилото се в Слънчев бряг се прибавя и невъзможността да се справи и с организираната престъпност. В началото на туристическия сезон това е невероятен шамар за България. Аз зная как европейските медии предадоха тази случка. Това събитие усложнява много и нашата работа като евродепутати, защото положихме всевъзможни усилия да спрем мониторинга  над България  за борбата с корупцията и организираната престъпност“, каза още Йотова. Тя коментира и днешната среща на Кристалина Георгиева и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, и разговорите за търсене на подкрепа за издигане на кандидатурата на Георгиева за Генерален секретар на ООН. „Изключително скандално е решението на г-жа Кристалина Георгиева да блокира възможността български политик да застане на чело на ООН. Това е предателство срещу нашата държава“, заяви Илияна Йотова, като добави, така се бламират българският министър -председател, българският президент, българското правителство и българското общество, които са издигнали кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН.

На пресконференцията областният председател на столетницата Йордан Младенов обяви, че от днес Илияна Йотова, като член на Изпълнителното бюро на партията, ще отговаря за организационната дейност на структурите в област Пазарджик. Досега тази функция изпълняваше Янаки Стоилов. Народният представител Димитър Димитров коментира, че алтернативата в държавата е една – предсрочни избори и смяна на модела на управление. По думите му, 16 000 двойки по математика са достатъчен критерий за нивото на нашето образование, а с трупащите се заеми България е страната с най-бързо растящ дълг, надхвърлящ вече 20 млрд. лв., с което следва сценария на Гърция.

В организациите на БСП, освен стабилизиране и разрастване на редиците, предстои допитване с два основни въпроса – „По какъв начин БСП ще участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България?“ и „С кои партии е допустимо да преговаря БСП за издигането на общ кандидат?“. По този начин партията стартира президентската кампания и евентуални предсрочни избори.

Коментари