Общество

Илинден, празник за 1361 именици в община Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Днес православната църква почита паметта на Свети пророк Илия. Живял е през ІХ лек преди Христа, по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната ни вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. /УикипедиЯ/

Днес 1361 жители на общината имат имен ден. Най-много от тях носят името Илия – 844. При дамите това е името Илияна. Така се казват 190 представителки на нежния пол. Имен ден имат още Илиян, Илко, Илка. В Пазарджик имениците са общо 813. От селата те са най-много в Мало Конаре (53),  Черногорово (41), Ивайло (40), и Говедаре (39) .

Коментари