Култура Общество

Илинден е!

Написано от ПЗИНФО

Св. пророк Илия бил из потомството на Аарон, от гр. Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия значи крепост и той се показал крепост, твърдина на вярата.

Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил.

Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Освен, че се почита Свети пророк Илия, днес в България се чества и Илинденско-Преображенското въстание. Имен ден имат Илия, Илиян, Илиян, Илка, Илко. В община Пазарджик те са 1363. Във всяко населено място на Общината има именици. Най-тачените имена на празника са Илия и Илиян.

Денят е известен също с някои поверия – че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия, а също и че, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Според друго поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.

Коментари