Култура Общество

Изложба, посветена на Левски, за първи път показва в Пазарджик дяконското кръстче на Апостола

За първи път в Пазарджик ще бъде представено ДЯКОНСКОТО КРЪСТЧЕ на Васил Левски.

Пазарджик По повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, на 20 април в залата за временни изложби на Регионален исторически музей и ХГ „Станислав Доспевски” жителите и гостите на Пазарджик могат да посетят изложбата „Съзаклятниците”. Откриването е от 17.00 часа.Организатори на изложбата са Община Пазарджик, музеят и галерията.

 

В нея ще бъдат показани грижливо запазени и скъпи за всеки българин оригинални фотографии на Апостола и комитетските дейци от Пазарджик и региона, фотографии на негови сродници, рядко срещани литографии, живописни платна, рисунки, документи, ръкописи, както и автентичните символи на революционната клетва – евангелие, кама и револвер, ще ни върнат спомена за миналото с отговорността към бъдещето. 

Безценна светиня напуска постоянната експозиция на Национален военноисторически музей – София, за да гостува в изложбата. За първи път в Пазарджик ще бъде представено ДЯКОНСКОТО КРЪСТЧЕ на Васил Левски.

Уникалните експонати могат да се видят от 20 април до 31 май 2017 г. в залата за временни изложби на РИМ-Пазарджик и ХГ „Ст. Доспевски“, град Пазарджик, пл. „К.Величков“ №15.

Коментари