Култура

Изложбата „Бялата магия на калоферската дантела“ ще гостува в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

На 15 юни 2023 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба на Национален музей „Христо Ботев“ – Калофер – „Бялата магия на калоферската дантела“.

Изложбата показва оригинални движими културни ценности от фонда на  Национален музей „Христо Ботев“ – Калофер, представящи появата и развитието на прочутата калоферска дантела.

В нея са включени снимки на Донка Шипкова, създателката на първото и единствено в България Дантелно училище, открито в Калофер през 1910 г., Устав на Дантелната кооперация „Женски труд“, рисувани модели за изработване на дантели, сред които и един, създаден от самата Донка Шипкова. Особен интерес представляват два Каталога за калоферска дантела от 1933 г., в които посетителите могат да видят едни от най-старите образци на този занаят, превърнал се в истинско изкуство.

Изложбата представя и станок, цилиндър и совалки за изработване на дантела от 30-те години на XX век.

Безспорно най-впечатляващи са моделите на калоферска дантела, изработени през 1983 г. от една от старите плетачки – Мария Ватралева.

Всеки посетител на изложбата ще открие за себе си магията и красотата на калоферската дантела. Ще забележи чисто българското претворяване на традиционната совалкова дантела в мотивите, взети от прекрасната ни природа: слънчогледи, лалета, рози.

Изложбата може да бъде посетена до 4 август 2023 г., в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/445 719.

Коментари