Общество

Ивет Лалова, Теодор Салпаров, Елена Яръмова и доц. Мария Пишимишева са носителите на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ за 2023 г.

Написано от ПЗИНФО
Най-бързата бяла жена на планетата Ивет Лалова, волейболният ас Теодор Салпаров, популярната журналистка Елена Яръмова и доц. Мария Пишимишева от МБАЛ Пазарджик, са тазгодишните носители на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета „Пробег на мира“.
Почетните призове бяха връчени в новооткритата „Градина на света” от първия носител на наградата „Почетен факлоносец на мира“ и „Посланик на мира за Америка” – най-добрият лекоатлет на XX век Карл Люис, и футболната легенда и „Почетен факлоносец на мира за Европа“ Христо Стоичков.
С връчването на наградите „Почетен факлоносец“ Ивет Лалова, Теодор Салпаров, Елена Яръмова и доц. Мария Пишимишева ще продължават да носят посланието за мир по целия свят.
Инициативата прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.
Събитието бе организирано от Община Пазарджик, Дружество за ООН в България, организацията „Пробег на мира“ и Асоциация „Докосни дъгата“. Инициативата е част от Седмицата на мира, която се провежда в периода от 19 до 25 септември в България.

Коментари