Култура Любопитно

Знаете ли колко копия има на Панагюрското съкровище и къде са те?

Написано от ПЗИНФО
Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Когато на 1 ноември 2010 г. пред препълнената зала на панагюрския театър, аплодиращ албума „Музикално съкровище от Панагюрище“, покойният проф. д-р Лъчезар Цоцорков обяви, че работи за връщането у дома на Панагюрското златно съкровище, всички знаеха, че рано или късно това ще се случи. Защото, както казва директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. Атанас Шопов, „с каквото се захванеше проф. Цоцорков, го правеше както трябва и го вършеше докрай“.
На 16 април се навършват 12 години от сбъдването на мечтата на поколения панагюрци – тракийският шедьовър да се завърне у дома. През годините един от символите на града обиколи цял свят, но така и не беше експониран в Панагюрище до 2012 г., когато беше официално открита залата трезор в двора на Историческия музей. Тя беше изградена с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Изработени са и две точни копия на съкровището.

Едното е изложено в залата трезор в Панагюрище, а второто копие впечатлява туристите, които посещават Националния исторически музей в столицата през времето, когато оригиналът пътува по света. Общият размер на дарените средства е над 8 милиона лева. Подписано е и споразумение с Националния исторически музей в София всяка година оригиналът на антиките да се завръща за срок от един месец в Панагюрище, като през 2024 г. се очаква това да се случи през месец септември.
За тези 12 години от откриването на залата трезор около 1 милион туристи са посетили Историческия музей. Сред тях са президенти, министри, дипломати, прочути спортисти, хиляди ученици и обикновени туристи.

Коментари