Култура

Зимни музикални вечери препълни концертната зала за 41-ви път

Пазарджик Възгласите „браво” и бурните аплодисменти са най-малкото, което може да се каже за първия ден от Международен фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”. „Този фестивал е единственото важно и значимо културно събитие, което се е съхранило 41 години. Това за нашия манталитет е изключителен подвиг.”, каза кметът Тодор Попов минути преди официалното откриване. ZMV41_popov

 

Потвърждение за колко обичан е фестивалът и колко важно е това музикално събитие за града, беше препълнената зала „Маестро Г. Атанасов”. Сред гостите в публиката бяха зам.-областният управител Гинче Караминова, проф. д-р Димитър Момчилов – ректор на Националната музикална академия, проф. Ангел Македонски, проф. Василка Спасова.

ZMV_41_izlojba

Традиционната за Зимни музикални вечери съпътстваща изложба, през тази година интригуващо примамва с името „Ноти в обектива”. Във фоайето на залата са подредени 32 снимки на Галина Кирилова, Вили Тодорова, Мариана Петрова, Галина Бонева, Славчо Славчев и Цветан Гавровски (Македония) – автори с пристрастност към музиката и многообразието й. ZMV_Vili_PopovСнимано е и зиме и лете, на сцената и навън, интимно и публично. Може да се видят различни видове музика на различни сцени – в концертната зала или на улицата. „Двигател” на изложбата е Славчо Славчев. „Нашата малка групичка, каквото можа – направи. Оттук нататък даваме палката на маестро Паликаров”, каза Славчев. Овациите при изпълненията в залата, бяха красноречиво доказателство, че маестрото е поел щафетата и няма да разочарова публиката.

Авторите на изложбата и изпълнителите в концертната програма получиха от кмета Тодор Попов грамоти и цветя.

Коментари