Общество

Земеделски производители протестираха срещу еднодневните трудови договори

Пазарджик Еднодневните трудови договори изкараха десетки земеделски производители от пазарджишко на протест днес. Изисгването за сключването им е регламентирано в чл.114 А от Кодекса на труда, но, според производителите, тези договори не са ефективни и са допълнителна бюрократична тежест за земеделците.

 

Пред недоволните Спас Кузев, производител от с. Юнаците, каза, че проведените до момента срещи с представители на социалното и земеделското министерство не са дали резултат и това е наложило да се стигне до протест. Кузев добави, че през месец януари до Народното събрание, Министерски съвет и двете министерства е изпратена подписка, подкрепена от над 500 производители от районите на Пазарджик и Пловдив, с настояване за преразглеждане на начина за наемане на сезонни работници в селското стопанство. От Министерски съвет е получен е отговор, в който се казва, че ще бъде сформирана работна група, която да разгледа искането. Според Кузев това ще доведе единствено до отлагане на въпросите във времето.
Земеделците от Пазарджишко настояват чл.114А да бъде отменен и да се изработи друг работещ механизъм за отчитане труда на селскостопански работници при дребни земеделски производители. Производителите  искат също да се въведат минимални средни нормативи за работа при определени култури, а компетентните институции да определят лесно изпълними, разбираеми правила за наемане на сезонни работници, без излишна бюрокрация.
Протестиращите поставиха 14- дневен срок за отговор на тези искания от страна на ведомствата. По думите на стоян Кузев, в противен случай пазарджишките и пловдивски земеделци ще излязат на протест в края на февруари,блокирайки автомагистрала „Тракия".

Коментари