Общество

Земеделски производители предлагат промени в Кодекса на труда

Пазарджик Предложения за облекчаване на процедурите с еднодневните трудови договори представиха земеделски производители на пресконференция днес.  

Те касаят промяна в Кодекса на труда и засягат процедурите про сключване и регистрация на договорите на сезонните работници.

 

Димитър Петков и Стоян Кузев напомниха няколкото протеста на производители от Южна България през миналата година срещу еднодневните трудови договори, регламентирани в чл. 114а от Кодекса на труда.

Земеделските стопани предлагат да се създаде възможност за сключване на почасови договори- за 4, 6 или 8 часа, вместо досега действащото изискване за еднодневни. Предлагат също да се въведат трудови дневници и договорите да се регистрират не в деня на сключването, както е в момента, а в едноседмичен или едномесечен срок. За желаещите да полагат такъв труд лица под 18 години предлагат облекчена регистрация.

Димитър Петков добави, че представители на инициативния комитет на производителите са провели срещи с народни представители и с Министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, и са получили уверение, че предстои внасяне на предложенията за промени в Кодекса на труда. Стоян Кузев допълни, че остават в готовност за нови протести, ако тези обещания не бъдат спазени.

Коментари