Институции Общество

Земеделският министър идва за среща със селските кметове от региона. Те пък се готвят за протест

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев ще се срещнат с кметовете на населени места от община Пазарджик. Срещата е във връзка с неразпространението на болестта Африканска чума по свинете  и предприетите превантивни мерки в област Пазарджик.Срещата ще се проведе днес 01.08.2019 г. /четвъртък/ от 16.00 ч. в Приемна зала на Областна администрация Пазарджик и е закрита за журналисти.

Министър Танева и Областният управител ще направят изявление за медиите след срещата.

Пресцентър Областна администрация Пазарджик

Преди да стане ясно, че ще се проведе такава среща, кметове на населени места в община Пазарджик излязоха с обща декларация, с която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Не желаят да направят това  доброволно. Срокът за това, след решение на Областната епизоотична комисия, е до утре,2 август. Тов решение се отнася за 20-километровите санитарни зони около петте свинекомплекса на територията на областта, в които попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини от областта. Пред БТР кметът на село Юнаците Стоян Кузев казва, че с колегите му ням ада допуснат екипите за  принудително ликвидиране на свинете в селата си след 2 август. Те смятат, че мярката е много прибързана, и са против унищожаването на здрави животни, тъй като в региона няма огнище на Африканска чума по свинете. По думите му, 31 кмета са единодушни, заедно с кмета на Пазарджик. подета е подписка от жителите на всички села , а утре, на митинг от 5 часа,  смятат да изкажат несъгласието си с тази прибързана мярка.

Заради заплахата от разпространение на африканската чума в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми. Ако до утре местните жители не умъртвят сами прасетата от „задния двор“, животните ще се конфискуват, а на стопаните ще се налага глоба от 150 да 1000 лева. От областната епизоотична комисия са на мнение, че мълниеносното развитие на болестта в Северна България води до извода, че е въпрос на време Африканската чума по свинете да нахлуе и на пазарджишка територия.

След втори август започва обход на частните дворове за живи прасета. Мярката се предприема, тъй като месото им може да бъде заразено впоследствие и да се превърне в източник на нова епидемия.

 

Коментари