Спорт

Звездно футболно трио и бизнес възкресяват „Хебър”

Пазарджик

Реализация на намерението за възраждане на футбола в Пазарджик беше заявена на нарочна пресконференция в областния град днес. Инициативата, насочена основно към детско-юношеската школа, е подкрепена от футболните звезди, започнали пътя си от Пазарджик, Веселин Минев, Йордан Минев и Александър Тунчев, които присъстваха на официалното обявяване на регистрацията на клуба. На пресконференцията присъстваха още председателят на Управителния съвет Найден Шопов, Роман Цветков и Младен Младенов. Част от идеята е и Костадин Тошев.

Председателят на Управителния съвет Найден Шопов, съобщи че футболен клуб „Хебър 1918”, е учреден като дружество по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не като търговска компания. Пропускаме потенциала на Пазарджик като футболен град и на неговите млади таланти, обучаващи се в школите на други градове и клубове, и в един момент се оказва, че имаме възможности, но не ги реализираме, каза Найден Шопов. Тези звезди (братята Миневи и Александър Тунчев) и до днес не са отричали, че са излезли от школите на Пазарджик, добави Шопов. Той обясни, че те, седмината – футболистите и бизнеса, са учредители на дружеството, но вратата е отворена за тези, които имат желание да помагат и съдействат. Управителният съвет се председателства от Шопов, а участници са Роман Цветков и Веселин Минев. "Предстои среща с Общинска администрация, на която да бъда поискано предоставяне на материалните бази в Пазарджик, за да се планират бъдещите футболни ходове. Насоката на дружеството е детско-юношеската школа,. Тяхното развитие и обучение пък ще бъде основа за мъжки състав, представителен за областния град. Той, разбира се, ще трябва да стартира от най-ниското ниво във футбола. Съществуват и теоретични възможности за сливане или участвие с друг клуб, който е на по-високо стъпало и да ползва нашата инициатива и сдружение, за да се развива футболът.", обясни Шопов.

Името и емблемата на пазарджишкия клуб се запазват и новосформираното сдружение е носител на патентните им права. Запазени са и познатите цветове – зелено и бяло. Към днешна дата това е единствената възможност да се радваме на „Хебър”, а не на негови производни, каза Шопов.

Председателят на Управителния съвет добави, че плановете на сдружението за мъжки отбор, зависят изцяло от Общината. Ако ни се предоставят тренировъчни терени, но не и стадионът, какъв мъжки отбор може да има, запита той. Срещата с кмета Тодор Попов все още предстои. Ако срещата с Общинска администрация не приключи благоприятно, идеята няма да умре, коментира Шопов, но според него отклик ще има.

Minevi Tynchev

Веселин Минев беше категоричен, че когато преди 5-6 месеца са започнали да обсъждат идеята, тя е била насочена към децата и на този етап те ще бъдат приоритет. За да не ги губим, когато станат на 17-18 години и изградят някакво ниво, най-вероятно ще се развие и мъжки футболен отбор, добави той. На този етап идеи за спортно-технически щаб има, но не може да се каже нищо конкретно докато не стане с каква база ще разполага клуба и колко деца ще могат да тренират на нея. Поне половин година, по думите му, ще са нужни за подобряване само на базата. Все още продължаващата футболна кариера на звездното трио, по думите им, няма да се окаже пречка за работа в Пазарджик

Плановете за инвестиции също са предстоящи, тъй като не се знае в какво трябва да се инвестира.

Коментари