Институции Общество

За 31-ви път: Честит празник, Пазарджик!

Пазарджик

Днес пазарджиклии за 31 път отбелязват денят на своя град. Тържествата започнаха с литургия в  църквата  “Св. Св. Константин и Елена” – отслужена от константинския епископ Яков и свещениеци от други пазарджишки храмове, следвана от  литийно шествие до площад “Константин Величков”. На тържественото откриване на празника присъстваха народни представители, сред които трима от ГЕРБ – Десислава Костадинова, Десислава Тодорова и Даниела Малешкова, както и кметовете на Пещера и Септември Николай Зайчев и Марин Рачев, областният управител Стефан Мирев, гости от побратимения руски град Ставропол.

В тържественото си слово кметът на Пазарджик Тодор Попов отбеляза имената на достойни пазарджиклии, които бяха избрани за Почетни граждани на Пазарджик – олимпийската медалистка Ренета Камберова, архитект Георги Сарамбелиев и историка и краевед Александър Арнаудов, както и отличените с почетен знак – академик Владимир Овчаров и фолклориста – основател на Ансамбъл Пазарджик Александър Начев, както и много дейци на културата, общественици, преподаватели, които също получиха награди за принос към Пазарджик. Кметът подчерта и спортните постижения.

"Днес е денят на Пазарджик! Ден за празник, но и ден за равносметка! И за удовлетвореност от добре свършената работа през изминалата година. Защото с всяка една година Пазарджик категорично следва своя път на промяна – промяна към по-добро – за града ни и за всеки един от нас!", каза Тодор Попов.

Град Пазарджик е основан през 1485 година като станция на главния път през Балканския полуостров от Белград през прохода Траянови врата към Цариград. През 18 и 19 век 70{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от жителите му са занаятчии и търговци. По традиция празникът се отбелязва всяка година на 21 май, когато православната църква почита Св.Константин и Св.Елена.

 

Коментари