Институции

За по-безопасни и спокойни празници

Написано от ПЗИНФО

Часове ни делят от Рождество Христово, а броени дни от Нова година. За да могат тези светли и дългоочаквани от малки и големи празници да преминат без инциденти, при добър обществен ред и пожарна безопасност структурите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели комплекс от мерки.
Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се много интензивно движение и натоварен трафик на АМ „Тракия”, по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни отсечки в рамките на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те ще имат за задача да следят пътната обстановка, атмосферните условия и състоянието на настилките, да подпомагат движението за недопускане на автомобилни колони. Добре е да се има в предвид къде има пътища в ремонт и да се използват въведените алтернативни маршрути. За пазарджишка област това е отсечката Пещера-Батак. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими с технически средства, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи, шофьори с рискови маневри и агресивно шофиране.

По линия на противодействие и превенция на криминалната престъпност са планирани полицейски дейности насочени основно към опазване на собствеността на гражданите. Апелираме към хората, които ще напуснат домовете си за празниците, да не оставят пари и ценности, дори да имат скъпи заключващи системи и СОТ. Пътуващите в градски транспорт да бъдат бдителни за джебчии, а в магазини и ресторанти да не оставят вещите си без надзор.

Текат засилени проверки, свързани с контрола на общоопасните средства. Проверени са всички обекти имащи право да извършват търговия с пиротехнически изделия. Припомняме, че законът забранява продажбата на пиротехника от категория F1 на деца под 12 години, от категория F2 – на младежи под 16 години и съответно изделията от категория F3 не могат да се продават на лица под 18 години. Търговската дейност с пиротехнически издалия трябва да се извършва само в лицензирани магазини.

Във връзка с предстоящите празници инспектори от РДПБЗН – Пазарджик извършиха проверки относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност във всички обекти на територията на областта ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници.

 

Противопожарни препоръки
Празничното настроение не бива да се помрачава от инциденти с възникнали пожари и запалвания. В тази връзка Ви съветваме да обърнете внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди. Те трябва да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор и да се експлоатират съгласно указанията на производителя им.
Игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно. Много от пиротехническите средства – пиратки, фойерверки и други подобни, са пожароопасни и не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др., а също така и до нараняване на хора.
При употребата на пиротехнически средства и украса на елхите е необходимо:
• Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
• Използваните електрически украси не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор;
• Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън Оставянето на деца без надзор, сами в жилищата, а още повече заключени е опасно;

• Не допускайте децата да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!
• Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
• Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия;
• Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото.
При пожар телефонът за спешни повиквания е 112!!!

Служителите от ОДМВР и РД ПБЗН- Пазарджик желаят на всички жители и гости на областта весели и изпълнени с приятни изживявания празнични дни !

Коментари