Култура Общество

За осми път Велинград стана фолклорна столица

Написано от Вера Велева

Велинград

За осма поредна година Велинград бе домакин на националния фестивал „Пролетно хоро“, който бе открит от кмета д-р Костадин Коев. 50 състава от цялата страна участваха в програмата на фестивала, която протече в три модула.

В първия бе индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Всяка група или клуб  изпълни две български хора, като задължително едното от тях  представи фолклорната област, от която идва клубът.

Втората част е най-атрактивна, защото е фолклорно парад дефиле от спортната зала в града до централния площад. Така пъстрото шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена, а парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българската народна музика, хоро  и национален флаг.

Третият модул на фестивала  се провежда  на открито с фолклорен оркестър на живо. Хиляди българи идват от цялата страна, за да докажат, че прекрасният български фолклор е жив и има бъдеще.

И тази година организаторите на събитието вложиха цялата си душа и сърце и много усилия, за да сътворяват тази грандиозна проява на българщината.  По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.

Националният фолклорен фестивал „Пролетно хоро„  се утвърди, като едно от емблематичните събития във Велинград, а участниците и любители на българското хоро, с гордост, много емоции и постоянство  пазят и популяризират безценното фолклорно богатство на България.

Коментари