Култура Общество

За осми път Велинград стана фолклорна столица

Написано от ПЗИНФО

Велинград

За осма поредна година Велинград бе домакин на националния фестивал „Пролетно хоро“, който бе открит от кмета д-р Костадин Коев. 50 състава от цялата страна участваха в програмата на фестивала, която протече в три модула.

В първия бе индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Всяка група или клуб  изпълни две български хора, като задължително едното от тях  представи фолклорната област, от която идва клубът.

Втората част е най-атрактивна, защото е фолклорно парад дефиле от спортната зала в града до централния площад. Така пъстрото шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена, а парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българската народна музика, хоро  и национален флаг.

Третият модул на фестивала  се провежда  на открито с фолклорен оркестър на живо. Хиляди българи идват от цялата страна, за да докажат, че прекрасният български фолклор е жив и има бъдеще.

И тази година организаторите на събитието вложиха цялата си душа и сърце и много усилия, за да сътворяват тази грандиозна проява на българщината.  По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.

Националният фолклорен фестивал „Пролетно хоро„  се утвърди, като едно от емблематичните събития във Велинград, а участниците и любители на българското хоро, с гордост, много емоции и постоянство  пазят и популяризират безценното фолклорно богатство на България.

Коментари