България Култура Общество

За едни Трифон Зарезан, за други Св.Валентин

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. 

През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари. 

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята и се устройват шумни веселби.

Другият празник днес е Свети Валентин. На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, като при хетеросексуалните двойки това се прави обикновено от мъжа. Най-популярните подаръци са рози и шоколад. Когато двама влюбени вечерят на Св. Валентин, тяхната връзка често се счита за сериозна. И все пак, ако сте от тези, които празнуват днес, не забравяйте, че най-големият подарък за човека до вас е да го накарате да се чувства обичан и ценен, не само днес, а всеки ден от годината.

Коментари