България Общество

Защо трима българи се върнаха да работят в България?

Само месец след старта на кампанията „МОГА ТАМ, ИСКАМ ТУК.“ на TELUS International Еurope, която цели да върне 150 българи от чужбина, като им предложи кариера в България, първите подписани договори вече са факт.

Кристиян Ковачки и Пламен Петков избраха да се върнат в България след повече от 10 години в Испания, където живеят с родителите си, получават своето образование и първи трудов опит. У дома се завръща и Любов Комсалова, която учи психология в Норвегия. Тримата не се познават до момента, но ги свързва желанието да превърнат личните си интереси в професионална реализация – нещо, което TELUS International прави възможно с клиентите си от различни индустрии.  

„Много сме щастливи, че толкова талантливи българи, живеещи по света, имат желание да се върнат тук и да станат част от екипа на TELUS International, което придава смисъл на нашата кауза. Днес казваме „Добре дошли“ на Кристиян и Пламен и очакваме останалите, с които в момента финализираме документацията“, сподели Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe.

Инициативата „МОГА ТАМ. ИСКАМ ТУК“ е част от дългосрочните усилия на водещия аутсорсинг доставчик да предоставя на можещите и талантливи българи кариерни възможности в интернационална среда, както и да предприеме целенасочени мерки за справяне с недостига на качествени кадри в бизнеса у нас.

Още в първите часове след старта на кампанията са получени десетки CV-та, а към момента те вече са над 400. В момента екипът на TELUS International Europe  разглежда старателно всяко едно от тях и влиза в контакт с кандидатите.

Инициативата предлага пакет за релокация на българи, които искат да се върнат обратно в България и да получат професионална реализация в офисите на компанията в София и Пловдив. Пакетът включва 5 000 лв., самолетен билет до България, съдействие от екипа на TELUS при установяване, документация и търсене на квартира, както и едномесечно настаняване в хотел при нужда.

Кампанията е активна до 31 декември 2017г. всеки, който иска да кандидатства може да го направи на: www.iskamstelus.com

Кристиян: 22 г, Испания

Пламен: 22 г, Испания

Любов: 23 г, Норвегия

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Здравейте и добре дошли! Къде сте живели досега?

Кристиян:  Аз в Испания, Самора. Прекарах 12 години там.

Пламен: В Испания, в Мадрид – 15 години.

Любов:  В Норвегия, град Сандвика.

С какво се занимавахте до момента?

Кристиян: Докато бях там учих и после работих в един кафе-бар около година.

Пламен: Аз също учих и работих в областта на туризма. Първият ми опит беше в Слънчев бряг, където бях рецепционист, но после се дипломирах в Испания и последните месеци прекарах в Кадис – отново свързано с туризъм.

Любов:  Уча психология в университета в Осло. Продължавам обучението си, но дистанционно.

 

Как разбра за кампанията „МОГА ТАМ, ИСКАМ ТУК.“ на TELUS International?

Кристиян: От мой приятел.

Пламен: Приятел от Испания.

Любов: От социалните медии.

 

Кое те мотивира да кандидатстваш?

Кристиян: България е основната причина, както и възможността да работя това, което ми е интересно – всичко свързано с информатика и игри.

Пламен: И България, и TELUS International като компания, с възможностите за развитие, които предлага. Когато хобитата се превръщат в професия, хората са по-щастливи и по-добри един към друг.

Любов: Винаги съм искала да се върна. Вярвам, че българите трябва да се връщат обратно, за да поддържат развитието на страната ни. Харесах кампанията на TELUS от първото прочитане. За всеки българин, който иска да се върне, тя дава помощ и решения по много важни и често трудни обстоятелства.

Дълго време ли ти отне да вземеш това решение?

Кристиян: Около година-две. Родителите ми също са в Испания и това играе голяма роля, но аз съм мотивиран да гоня целите си. Взех решението след като го обсъдих с тях и също така препоръчах TELUS на други мои познати.

Пламен:  И при мен родителите бяха фактор, защото бяха против връщането ми в България. Но така е – родителите винаги искат децата им да са около тях. Аз също споделих на мои приятели за тази възможност.

Любов: От много дълго време обмислям прибирането ми и събирам кураж, но решението да кандидатствам чрез "Мога там. Искам тук" беше лесно и бързо.

Как си представяте бъдещето?

Кристиян: Трудно е да се каже, но мисля, че щом съм направил тази крачка, всичко ще е нагоре и на добре.

Пламен: Трудното за мен мина. Сега само напред и нагоре.

Любов: Ще се реализирам в България. Ще напредна и ще се развия. Виждам се като реализиран и успял професионалист. Смятам че е възможно навсякъде, ако си достатъчно упорит.

За TELUS International Europe:

TELUS International Europe е водещ доставчик на услуги в сферата на BPO и ITO, който от 2004 г. насам предоставя висококачествено обслужване за аутсорсинг на бизнес процеси. В компанията работят повече от 3500 служители на територията на 7 центъра в София и Пловдив (България), Букурещ и Крайова (Румъния), както и Манчестър и Канок (Великобритания). Компанията предоставя иновативно обслужване на клиенти по цял свят на повече от 35 езика. TELUS International Europe е горд член на семейството на TELUS International, който е доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 26 000 служители по целия свят, включително Канада, САЩ, Европа, Латинска Америка и Филипините.

Коментари