Институции Общество

Затвориха софийския зоопарк

София

Зоопарк София е поставен под карантина. За това съобщава Българска агенция по безопасност на храните.

 

Причина за това е доказан птичи грип у птици, част от заловен незаконен транспорт на зооживотни за България, спрян на ГКПП „Дунав мост ІІ“ на 20 февруари.  В него имаше алпаки, мечета и птици, транспортирани в лоши условия и без ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. За превозвача беше съобщено, че няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария. Животните бяха конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическата градина в София, която разполага с карантинен център. Предвид високапогенната инфлуенца по птиците тип А през последните години и рисковете, които крие движението на птици с неясен здравен статус, беше съобщено за решение птиците да бъдат хуманно умъртвени.

След унищожаването им (119 птици) от ОДБХ – София в Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест са представени проби от евтаназираните екземпляриза изследване.

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарномедицинската дейност Зоопарк София е поставен под карантина.

Коментари