Институции Общество

Започна почистване коритото на река Марица в регулацията на Пазарджик

Пазарджик Почистване коритото на река Марица в регулацията на град Пазарджик започна от днес, съобщи кметът Тодор Попов на редовната си пресконференция.  След провеждане на открита процедура, Община Пазарджик е сключила за това договор с „Тошев груп – 2“ ЕООД. Срокът му е 7 месеца, а стойността 59 925 лв. без ДДС. Почистването ще  протече на три етапа:

 

– От моста при Акумулаторния завод до моста при БИЛЛА.

– От източния край на регулацията на град Пазарджик до моста при Акумулаторния завод.

– От моста при БИЛЛА до западния край на регулацията на град Пазарджик (преди мост „Атлантик“).

Очаква се почистването да продължи около 6 месеца, в зависимост от климатичните условия.

chestene_MMaritza2017_1Кметът посочи, че етапите за почистване на речното корито са избрани съобразно степента на обрастване на съответните участъци. Най-обрасли са първите два участъка, а почистването на третия може да бъде направено и по-късно. Дейностите на ще се извършват едновременно от двата бряга на реката, срещу течението на водата.

Дървесината, годна за ползване, ще бъде извличана от коритото на цели стебла с трактор горски влекач с лебедка, а храстите и клоните ще бъдат натоварвани ръчно и извозвани с трактори и ремаркета.

Ако се налага, редът на почистване може да бъде коригиран съобразено с нивото на водата. Например, почистването на островите може да бъде ускорено при ниски води или отложено при пълноводие на реката.

С цел недопускане струпване на големи количества клони, изпълнителят предвижда надробяването им на чипс и извозването им.

Коментари