Култура

Започнаха редовните археологически проучвания на Селищна могила „Юнаците“

????????????????????????????????????
Написано от ПЗИНФО

Пазарджик На 24.07.2023 г. започнаха редовните археологически проучвания на Селищна могила „Юнаците“. За поредна година те са разделени на два етапа. През първия етап разкопките се осъществяват с финансовата подкрепа на Фондация „Балканско наследство“ и съдействието на Регионален исторически музей – Пазарджик. От 2013 г. досега Фондацията провежда полева археологическа школа на Селищна могила „Юнаците“ за студенти и доброволци от цял свят.

През 2023 г. в полевата школа вземат участие 17 души, предимно студенти по археология и антропология – от САЩ, Австралия, Словения и Швейцария, под ръководството на доц. д-р Камен Бояджиев от НАИМ – БАН и петима супервайзери от България, Канада и Великобритания. Участниците ще имат възможност да се докоснат до работата на археолозите, проучвайки селище от каменно-медната епоха (от края на V хил. пр. Хр.). Школата ще продължи четири седмици, до 18 август.

След приключването на полевата школа екипът на доц. Бояджиев ще продължи проучването на могилата още четири седмици, с финансиране от Министерство на културата. Регионален исторически музей – Пазарджик за поредна година печели проект за финансова подкрепа, като през тази година той е на стойност от 59 500 лв.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК

Коментари