Криминално Общество

Започва общонационална проверка на пешеходните пътеки в страната

Инициативата е на главния прокурор и се възлага на МВР и МРРБ

Съсредоточаваме вниманието върху тежки пътни произшествия, станали на пешеходни пътеки. Инициативата за проверката е на главния прокурор, заяви министър Валентин Радев на брифинг във вътрешното министерство. В него участваха главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Министър Радев уточни, че проверката е провокирана от доклад на ГД“Национална полиция“, откъдето е видно, че в населените места за 11-те месеца на годината са станали 4038 тежки пътни инцидента, при които са загинали 179 души. Извън населените места за същия период са станали 2269 пътни инцидента, при които са загинали 435 души. Министърът подчерта, че всяко 12-то пътно произшествие в селата завършва със смърт, а в градовете – всяко 26-то. Проблемът бе обсъден и вчера на заседание на Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, припомни министър Радев. По думите му проверки се правят постоянно, но идващите празници са още един повод да се предупредят всички участници в движението.  Той  уточни, че строго ще следи всички служители на МВР да извършват съвестно разпоредените от прокуратурата  проверки.

Жертвите и пострадалите през последните седмици са повече, отколкото бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Нито един загубен човешки живот не е прост елемент на една извадка, а е траур на семейство и загуба, без еквивалент, подчерта Цацаров. На практика няма населено място и няма дом, който да не е засегнат по един или друг начин от т.н. „война по пътищата“. Всичко това провокира да се вземе решение за провеждането на общонационална проверка на пешеходните пътеки в страната. Тя е разпоредена от прокуратурата,  възлага се  на МВР и МРРБ и ще продължи до края на февруари 2018 г. Целта е да се провери всяка една пешеходна пътека в страната дали отговаря на законовите изисквания – маркировка, местоположение, сигнализация. Цацаров подчерта, че след приключване на проверката ще последват сигнални писма до кметовете на населените места, а при неизпълнение – санкции.

Стартираме с инвентаризация на пътеките в урбанизираните територии в страната, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По републиканските пътища подобна проверка тече вече от две седмици. Няма синхронизация в нормативните изисквания за пешеходните пътеки. Картата, която ще направим, ще даде ясна представа както за финансовите нужди, така и за това доколко местните власти са изпълнявали задълженията си, допълни още Нанков.

МВР

Коментари