Институции Общество

Започва модернизация на уличното осветление в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Община Пазарджик подписа договор за „Модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление на град Пазарджик, чрез договор с гарантиран резултат“. Това стана след обявена обществена поръчка, съобщи кметът Тодор Попов. Това е т.нар ЕСКО договор, при който инвеститорът поема разходите, които след това се възстановяват от общината, в случая от реализираните икономии, които според изпълнителя ДЗЗД„ДТ – Смарт Лайтинг Пазарджик“, ще бъдат 60% от цената, която общината заплаща сега за улично осветление.

Кметът Тодор Попов сподели, че се е надявал, този проект за подмяна на уличното осветление в Пазарджик, да се финансира със средства по Плана за възстановяване, но след като все още от там не идват никакви средства в България е пристъпено към ЕСКО договора.


Договорът е с гарантиран резултат и представлява изпълнението на мерки за повишаване на енергийната ефективност на системите за външно изкуствено осветление, като инвестициите за реализирането на тези мерки се изплащат съгласно договорното гарантирано равнище на подобряване на енергийната ефективност или друг договорен критерий, свързан с енергийните характеристики. Целта на решението за управление на осветлението е да бъде постигнат ефективен мониторинг на техническите параметри на потреблението на електрическа енергия, явяваща се основен компонент от системите за интелигентно управление на градовете.

Общата цена на договора е в размер на 1 218 514,80 без ДДС и се заплаща на 60 равни месечни вноски.

В сдружението, което ще изпълни проектът, участват „Улично осветление“ЕАД и Новател ЕООД, което е част от Дойче телеком. Те ще направят всичко възможно всички стари лампи да бъдат заменени с нови още тази есен.

Предстои съвсем скоро подобна процедура да бъде обявена и за селата, където следващата есен ще имат ново осветление.

Тодор Попов сподели, че напредва и процедурата за изграждане на общински соларен парк, който трябва да започне да функционира в първите месеци на 2023 година.

Коментари