Институции Общество

Заловени са нови бракониерски мрежи в района на язовир Батак

Яз. Батак При подаден сигнал от любители риболовци вечерта на 19.04.2016 г., за бракониерски мрежи, пуснати в яз.Батак, е извършена съвместна проверка по вода и суша от служители на ИАРА-Пазарджик, любители риболовци и полицейски патрул.

 

В района на Баташки залив, инспектори на ИАРА са открили 2 бр. мрежи в работно положение с обща дължина около 350 м и надуваема лодка на брега, изоставена от извършителите на деянието. При продължилата проверка в района на Дорковски залив, е открита още 1 бр. мрежа преградила залива, с обща дължина около 150 м. Уловената в мрежите риба е от вида шаран и каракуда. Общо 21 бр. шаран – около 45 кг и каракуда – 55  бр. – около 40 кг. Рибата е освободена от мрежите и е върната жива във водата. Акцията е продължила през цялата нощ,  заловените мрежи и лодка са конфискувани и е съставен констативен протокол. Провеждат се допълнителни действия от страна на институциите за установяване самоличността на ползвателите на иззетите мрежи .

Съвместните акции между институциите и гражданските организации срещу незаконния улов на риба се провеждат масирано на територията на цялата област в рамките на забраната за риболов от 15 април до 15 юни. Инициативата е на областния управител Трендафил Величков и беше подкрепена с решение на Регионалния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата от 14 април 2016 г.

Областна администрация Пазарджик

Коментари