Култура

Заглавията в театъра през април

“БУТИЛКА ОЦЕТ“ – ПРЕМИЕРА 05.04.2018 и 18.04.2018
Авторски спектакъл на проф. РУМЕН РАЧЕВ
по мотиви от едноименната новела на ПЕТКО СИМЕОНОВ
Сценография – ПЕТЬО НАЧЕВ
Музика – ДИМИТЪР ХРИСТОВ
Костюми – ЕЛИС ВЕЛИ
Кукли – МИЛА ВЕЛИКОВА

 

Трима приятели предпиемат вълнуващо пътуване с цел – пренасяне на бутилка оцет.
Странните неща, които им се случват ги довеждат до метаморфоза на мисленето и те, като че ли извървяват дългия път от примирението до тихия протест на човешкото достойнство.
Смешно – тъжна сатира на житейската философия на наивните, честни и добри хора от моето поколение, живяли „вчера“, живеещи „днес“, а може би ще доживеят и „утре“.
Проф. Р. Рачев
Участват: Камен Воденичаров (гост), Гроздан Даскалов, Тодор Кайков, Калин Попов, Иля Пепеланов, Нели Сиракова, Детелина Стойчева, Кристина Топалова

Голяма сцена

***

Любимото представление на всички българи “Жена ми се казва Борис” се завръща на наша сцена 16.04.2018г.
Изненадата е нов актьор, любимият Любо Нейков…..

Комедия от Рафи Шарт
Превод : Светлана Панчева
Постановка: ВЛАДЛЕН АЛЕКСАНДРОВ
Сценография : ПЕТЬО НАЧЕВ
Костюми : АНТОНИЯ ПОПОВА И АЛИНА ТЮТЪР
Актьори: СТАНИМИР ГЪМОВ, ЛЮБО НЕЙКОВ, СТЕФАН РЯДКОВ, ПЕТЬО ПЕТКОВ – ШАЙБАТА , ДИАНА ЛЮБЕНОВА, ЕРНЕСТИНА ШИНОВА И ЖАНИНА ДОНЧЕВА
Никой няма да иска да се окаже в положение, когато любовница му внезапно му заявява, че ще се срещне с жена му, за да й разкаже всичко за тяхната двегодишна интимна връзка! Случайността изпраща на Жорж (Станимир Гъмов) спасител, в лицето на артистичния и изобретателен Борис (Любо Нейков). “Спасителят” обаче забърква такъв вихър от недоразумения, че една провинциална брачна двойка панически бяга от Париж, за да е далеч от столичните безумия, една жена губи мъжа си, друга – любовника си, един мъж през съвсем кратки отрязъци от време се чувства ту като рогоносец, ту като щастлив съпруг, друг вече не е наясно със сексуалната си ориентация.

Голяма сцена…

***

"ЖЕНСКА ЛОГИКА" 03.04.2018

от АНАТОЛИЙ КРИМ 
превод Надя Попова 
постановка ВЛАДИМИР ПЕТКОВ
сценография и костюми ПЕТЪР МИТЕВ
В спектакъла участват: ЛЮДМИЛА ДАСКАЛОВА, ГЕОРГИ КЕРМЕНСКИ, КРИСТИНА ТОПАЛОВА (гост), ДИАНА ДОСЕВА, ТОДОР ТАНЧЕВ.

Една самотна, все още млада жена е изправена пред избор: Богат и влиятелен мъж и предлага женитба. Прелюдия към нея е разходка до Париж. Появите му са в стила на едновремешните аристократи, макар и в условията на днешна Русия: Луксозен автомобил „Бентли“ вместо каляска и неизменните каси с шампанско. Съперникът му няма какво да предложи освен любовта си. Изборът, който прави младата жена, като че ли противоречи на логиката. А може би не. Ако е оправдано понятието „женска логика“, както известният украински драматург е озаглавил творбата си. „Лирическа комедия за любовта“ – така театралната критика в родината на Анатолий Крим характеризира пиесата след една от многобройните и постановки.
Камерна сцена

***

"БИХТЕ ЛИ СЛЕЗЛИ ОТ ЖЕНА МИ?" 10.04.2018

От Андрей Калудов
Постановка: АНДРЕЙ КАЛУДОВ
Сценография и костюми – ДИЛЯНА АСЕНОВА
Участват: ДЕСИ БАКЪРДЖИЕВА, ВАСИЛ ДРАГАНОВ, ПЬОТР КШЕМИНСКИ, ВЕСЕЛИН ЦАНЕВ.

Мастит съдия е поразен от невиждано събитие – тайнствена ръка променя присъдите произнесени от него и погазва свещеното правило на закона и съвестта. Още по-изненадващи семейни събития се стоварват върху него и то точно в момент, когато се е открил шанс да се издигне неудържимо в обществото. Поразяващо се добавя любовно обяснение от най-неочакваната влюбена жена. И всичко това само в една нощ, в едно преживяване, изпълнено с криминални събития, разтърсващи емоции, предателство и нови надежди… Събитията връхлитат героите и зрителите през много смях и драматизъм. Комедията е картина на болните моменти от живота на обществото ни и заедно с това разкрива вътрешните терзания на отделната личност в едно объркано общество.

Комедия
Камерна сцена

***

"МИХАЛ МИШКОЕД" 12.04.2018 – ГОСТУВА ГАБРОВО

Зех тъ, Радке, Зех тъ!
Всичко е много българско и звучи изумително съвременно.
Иначе историите в тази комедия са две паралелни: в едната наивният и влюбен до уши Михал се оставя да бъде окраден до шушка от един изобретателен младеж и една алчна старица; в другата попреминалата годинките Мария се кани да роди, а доктор Никола подклажда абсурдните и надежди. И как ще завършат тези истории? Ами доста съвременно и доста логично. Смешно, смешно, та чак да ти стане жал.

Постановка: Невена Митева
Сценография: Радуил Серафимов
Хореография: Лъчезар Захариев
Музика: Румелия Алексиева
Консултант: Велизар Велчев

Участват: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав Славчев, Петко Петков, Ангел Калев, Илия Костадинов, Васил Грънчаров, Валери Радев, Даниел Тотов, Димитър Петров.
Голяма сцена

***

"Любовните трепети на тарантулите" по пиесата "Сентръл парк уест " от Уди Алън – 17.04.2018
Постановка Бойко Илиев
Сценография и костюми НИНА ПАШОВА
Участват:
Параскева Джукелова /гост/
Георги Керменски
Мая Бежанска/ гост/
Тодор Танчев
Илияна Лазарова/ Никол Карабинова

В течение на по-малко от два часа между жените и мъжете на две приятелски семейни двойки се разгръща сложна игра на нападение и отбрана с много удари под пояса и на принципа всеки срещу всеки. Всичко започва с това, че 50-годишният Сам заявява, че напуска жена си, защото е влюбен в друга. Съпругата незабавно привиква на обяснение предполагаемата виновница. Тя не отрича, но се оказва, че това е само малка част от истините, които една след друга ще се разкрият. През цялото време между четиримата брачни партньори на средна възраст и едно неочаквано появило се младо момиче се говори за любов, но от любовни чувства всъщност няма и помен, по на място е словосъчетанието „сексуален глад“, което един от персонажите произнася, но и това, присъщо на паяците тарантули състояние, придобива в пиесата карикатурни форми чрез толкова специфичния хумор на Уди Алън.

Камерна сцена

***

“С ЛЮБОВТА ШЕГА НЕ БИВА” от АЛФРЕД ДЬО МЮСЕ е спектакъл, който не бива да пропускате… 24.04.2018
Причините са много – брилянтната игра на отличните комедийни актьори на Пазарджишкия театър, впечатляваща режисура, сценография, сюжет, който няма да ви остави безразлични…шедьовър на френската драматургия, който оживява на нашата сцена…
Превод: ЕРМА ГЕЧЕВА
Постановка: ПЕТЪР ДЕНЧЕВ
Сценография и костюми: ПЕТЪР МИТЕВ
Музика: ХРИСТО НАМЛИЕВ
В ролите: ТОДОР ТАНЧЕВ, АВГУСТИНА-КАЛИНА ПЕТКОВА (гост), СТЕФАН ПОПОВ (гост), ЕЛЕНА ЗАМЯРКОВА, СИМЕОН ГЪЛЪБОВ, ЛЮДМИЛА ДАСКАЛОВА, ДИМИТЪР ТЕРЗИЕВ

Камерна сцена

Коментари