Общество

Жена от Пещера роди 14 деца, последното едва го спасиха в МБАЛ Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Малко бебе от град Пещера, което постъпва в крайно тежко състояние във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик, беше излекувано и изписано след двуседмично лечение, събощиха от здравното заведение.

Детето е прието в Интензивния сектор на 27 юни, когато е само на 1 месец и 24 дни. То е 14-тото поред за неговата майка и е неправилно хранено. При раждането си момиченцето тежи 2600 гр., а при приемането му за лечение е с тегло от 2500 гр. Освен че е недохранено, бебето се оказва дехидратирано, с повръщане, диария, с лющеща се кожа по лицето и тялото, с двустранна инфекция на очите и гнойно възпаление, липсваща подкожна мастна тъкан, със силно понижена еластичност на кожата, интоксикирано, с учестено дишане, хрипове и немощна кашлица.

 

Назначените изследвания показват, че детето е с двустранна пневмония, анемия, хипопротеинемия и хипоалбуминемия, което налага неколкократно да му бъдат вливани кръвна плазма и хуман албумин.

 

„Приехме детето с тежко белтъчно-калорийно недохранване и още много здравословни проблеми. В лечението му беше включена антибиотична терапия, кислородотерапия, инхалации и глюкозо-солеви разтвори. Консултирахме се и с дерматолог. След двуседмичната терапия изписахме бебето с подобрение и тежащо вече 3 кг. „, съобщи началникът на отделението д-р Валентин Данчев. Той уточни, че на фона на лечението е започнало и провеждане на хранене с адаптирано мляко с AR формула, което довежда до овладяване на гастроезофагеалния рефлукс. Такова мляко и лечебни кремове са предоставени от отделението и на семейството на двумесечното момиченце, за да продължи в домашни условия храненето, както й терапията за овладяване на кожните проблеми.

 

За случая са уведомени Дирекция „Социално подпомагане“ – Пазарджик и отдел „Закрила на детето“.

Коментари