Политика

ЕС се подготвя за противодействие на враждебната пропаганда

ЕС се подготвя за противодействие на враждебната пропаганда

  • Необходими са нови закони за осигуряване на решителен отговор
  • Защита на изборите от руска намеса
  • Подкрепа за асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани

Евродепутатите предупреждават, че руските дезинформационни кампании са главният източник на дезинформация в Европа, заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея.

Европейският парламент осъди категорично все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, “които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство“.

Взимайки предвид последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването  на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво, за противодействие на хибридните заплахи.

Отношенията с Русия

В резолюцията, която беше приета с 489 гласа „за“, срещу 148 гласа „против“ и 30 „въздържал се“, евродепутатите призоваха за „повишаване на осведомеността относно руските дезинформационни кампании, тъй като те представляват основен източник на дезинформация в Европа“. Призовава се ЕС да разшири правомощията на Оперативната група за стратегическа комуникация с Източното съседство, основана през 2015 г., в отделна структура към службата за външна дейност на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от страна на Русия.

Привличане под отговорност на доставчиците на онлайн съдържание, идентифициране на собствеността

Евродепутатите призовават за регулирането със закон на онлайн медиите, доставчиците на услуги за текстови съобщения и доставчиците на интернет търсачки. Компаниите, които не премахват бързо системните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, властите трябва да имат възможност да идентифицират и локализират авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание.

Защита на независимостта на изборния процес

Евродепутатите категорично осъждат намеса на трети страни в избори и референдуми. Държавите членки са призовани да внесат изменения в изборните закони, които да им позволят проактивна борба със заплахите, които произтичат от кампаниите за дезинформация, кибератаките, киберпрестъпленията и нарушенията на свободата на изразяване при гласуване.

Държавите членки трябва да подкрепят асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани за осигуряване на солидна защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности.

Във вторник Парламентът също така прие законодателство за защита на европейските избори през май 2019 г. от злоупотреба с лични данни, вследствие на констатациите относно подобни действия по време на референдума за Брекзит в Обединеното кралство и скандала с „Фейсбук/Кеймбридж Аналитика“. Новите правила въвеждат финансови санкции за европейските политически партии и фондации, които умишлено злоупотребяват с лични данни по време на кампаниите за европейски избори.

Коментари