Общество Политика

ЕП иска засилване на борбата срещу трафика на домашни любимци

Брюксел В четвъртък Европейският парламент подкрепи обмена на данни в ЕС относно регистрацията на кучета и котки с цел борба с незаконната търговия с домашни любимци. Тези животни в много случаи не са отглеждани добре и представляват риск от разпространение на зарази. Според евродепутатите трафикът на домашни любимци се свързва все по-често с организираната престъпност.

 

В своята обща резолюция Парламентът призовава Комисията да гарантира, че всички държави членки имат съвместими бази данни с кучета и котки и да обмисли създаването на бази данни за други домашни любимци. Евродепутатите смятат, че изискването за регистрация на домашните любимци, заедно с обмена на данни в ЕС, ще намали възможността за фалшифициране на документи, ще подпомогне борбата с незаконната търговия, проследяването на източниците на зарази и справянето с малтретирането на животни и други проблеми.

Много държави членки вече имат задължителни системи за идентифициране и регистрация на домашни любимци, но информацията, която събират, невинаги е една и съща. Според резолюцията всички национални бази данни трябва да бъдат съвместими. Евродепутатите също така подчертават, че личните данни на собствениците и търговците на домашни любимци в тези бази трябва да бъдат добре защитени.

Борба срещу нелегалната търговия с домашни любимци и диви животни

Освен това парламентът призовава Комисията да приеме строги и ефективни мерки за борба с незаконната търговия с домашни любимци, в това число диви животни, отглеждани като домашни любимци.

Малтретирани животни, обект на трафик

Резолюцията подчертава, че домашните любимци, които се търгуват незаконно, често са развъждани в лоши условия, социализирани са слабо и са изложени на повишен риск от заболявания, както и за 70% от новите заболявания, появили се при хората.

Обща информация

Законопроектът относно здравето на животните, който беше неформално договорен между евродепутатите и министрите на ЕС през юни миналата година и вероятно ще бъде гласуван от Парламента на второ четене по време на пленарната сесия 7-10 март, дава на Европейската комисия правото да изисква от държавите членки създаването на национални бази данни за домашни любимци, ако това е необходимо за гарантиране на ефективното предотвратяване на зарази и тяхното проследяване из ЕС. Законодателството също така предвижда задължителното регистриране на всички професионални гледачи и търговци на домашни любимци.

Коментари