Институции Любопитно Общество

Едно откриване, което дълго ще се помни /Видео/

Написано от ПЗИНФО

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, легендата на българския футбол Христо Стоичков и заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова участваха в откриващата церемония на Градината на света. Специален гост бе и олимпийската ни шампионка в плуването Таня Богомилова, както и друга знакова фигура от златното поколение на българския футбол Ивайло Йорданов. На откриването присъстваха и представители на дипломатически мисии у нас. Бе отбелязан един любопитен факт –  на датата 23 септември Богомилова стана олимпийска шампионка, на същата дата е бил и дебютът на Христо Стоичков в националния отбор на България.

След отправените приветствени думи, в които и кметът на Пазарджик, и най-вече Стоичков и Росица Кирова подчертаха колко значимо събитие е създаването на Градината на света, официалните лица се отправиха към отделните малки градинки.

С рязане на лента, Христо Стоичков, заедно с с кмета откри своето собствено пространство в парк Острова на Пазарджик. То е под формата на осем, и, както подчерта Камата е символ на безкрая. Заместник-председателя на Народното събрание пък откри Младежкото пространство в Градината на света. След това всяко посолство имаше своята малка церемония по рязане на лентата. Свои кътове имат и Пловдивска митрополия, както и португалският врата Бето.

Около 35 държави ще се включат в първия етап на амбициозния проект, който отправя на висок глас призив за мир по целия свят.

Тази вече пък Христо Стоичков и най-добрият лекоатлет в света за 20 века Карл Люис ще запалят Вечния огън на мира в Градината на света. Двете спортни легенди са посланици на Пробега на мира съответно за Европа и Америка.

Люис също ще има своето място в Градината на света.

Тъй като отменен полет му попречи да пристигне на време за откриването той направи специално видео обръщение.

Ето какво сподели в специално видео 9-кратният олимпийски шампион:
„Здравейте, България, аз съм Карл Люис. Първо – извинявам се за закъснението заради отменения полет, направих всичко възможно да съм при вас навреме… Но ето, че идвам в България, не съм бил в страната ви от 20 години. Идвам със сигурност! Ще бъдем заедно в събота и неделя! Нямам търпение отново да съм във вашата красива страна. До скоро“.
Най-добрият спортист на XX век пристига в страната ни по покана на Асоциация “Докосни дъгата“, организацията “Пробег на мира“, Сдружение “Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и Община Пазарджик.

 

Коментари