Култура Общество

Едно наше село отваря нова страница в културния си живот

Написано от ПЗИНФО

На 2 и 3 септември на сцената на централния площад в село Драгиново, ще се проведе Първият Национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“. Събитието е под патронажа на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев.

Организатори са Министерство на културата, община Велинград, Общество за фолклор, кметство с. Драгиново и НЧ “Методий Драгинов-1936 г.“.

Официалното откриване на Събора ще бъде на 2 септември от 19:00 часа. Учатие в празничната програма в първия ден ще вземат Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци- Гоце Делчев, домакините от Ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ „Методи Драгинов-1936” и гайдарски състав „Страхил войвода”-с. Варвара. Гост-изпълнител ще бъде Райна.

На 3 септември от 10:00 часа на сцената ще се изявяват самодейни групи за народни традиции и обичаи, певчески, танцови, инструментални ансамбли и клубове за изворен фолклор, както и индивидуални изпълнители на народно творчество. Очакват се над 20 самодейни групи с певци, танцьори, разказвачи, от различни региони на страната.
Националният фолклорен събор “Драгиново – 2022“ цели съхраняване и популяризиране на българското народно творчество – онова от извора, с непреходната сила на българските корени и дух.

Няма конкурсен характер, но авторитетно жури ще отправя поощрения и препоръки към изпълнителите. Организаторите са предвидили грамота и приз за всички участници в програмата.

 

Коментари