Общество

Един ангелски глас се присъедини към небесния хор

Написано от ПЗИНФО

Отиде си Катерина Тупарова, един ангел на музиката, съобщиха от Националния музикален театър “Стефан Македонски“. От там изказаха съболезнования на близките й.

Катерина Тупарова е артист-солист и е сред най-изявените певчески гласове в България. Тя е родена в гр. Ракитово и още от ранна детска възраст мечтае да се занимава с опера.

В началното училище, нейният учител Никола Янев успява да развие таланта ѝ и тя поема по пътя на музиката. Започва да учи в Музикалното училище в Пловдив при Иванка Михайлова и след като го завършва, започва работа в оперетата в Пазарджик.

На следващата година я приемат в Музикалната академия в София, в класа по пеене на проф. Елена Киселова и в класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков.

Дебютът на Катерина Тупарова е във Варненската опера, където се превъплащава в ролята на Доня Фиорила от „Турчинът в Италия“. Още като студентка в трети курс, тя се качва на сцената на Националния музикален театър.

Изиграла е множество централни субретни роли, сред които Щаси от „Царицата на чардаша“, Полина от „Великата неизвестна“, както и ролята на главна героиния в спектаклите на Жул Стайн „Шугар“, Инес в „Островът на мечтите“, Елайза Дулитъл от “Моята прекрасна лейди” и др.

Коментари