Общество

Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка

Пазарджик За десета поредна година „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари – от 23.01.2017 г. до 27.01.2017 г. и се подкрепя от кмета на община Пазарджик Тодор Попов.

 

Мотото е: „Заедно срещу рака на маточната шийка – Избери живота!”

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 25.01.2017 г. от 13:30 до 15:30 ч. Д-р Прокопи Копев (хирург) ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес.

Продължават профилактичните прегледи с подвижният ехограф в Пазарджик и областта. По повод инициативата Д-р Теодора Благова (рентгенолог) ще прегледа всички желаещи за преглед на гърдите с ехографа на 25.01.2017 г. от 11:00 до 15:00 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в Пазарджик. Цената на прегледите е непроменена – 10,00 лв. Записването на желаещите става в центъра или на тел.: 0888/380-308. По време на кампанията през 2016 г. на желаещите потребители и служители на Центъра бяха извършени безплатно профилактични прегледи при различни лекари специалисти.

По време на кампанията за борба с рака на гърдата през 2016 г. се прегледаха малко над 1000 жени. На две от тях Д-р Благова откри рак на гърдата. Проследяват се тринадест жени с открита патология. Поради завишения процент на новооткрита патология прегледите с подвижния ехограф ще продължат. Ехографът може да стигне до всички населени места и учреждения, където ни поканят да отидем и има желаещи да се прегледат на място.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. Специалистите напомнят, че за ранното откриване на заболяването са важни и редовните профилактични прегледи. Това може да стане чрез установяване на инфекция с вирус, наречен Човешки Папиломен Вирус – HPV.

По данни на Регионална здравна инспекция – гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1216. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2015 г. в нашата област са общо 10 091, което е с 222 повече от 2014 г., в т. ч. на първо място 1639 – от рак на млечната жлеза и на второ място – 1537 – от рак на женски полови органи. 

След старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г., България се присъедини към повече от 40 държави в света, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства.

Целта е минимум 75% от кохортата да бъде ваксинирана, което ще гарантира както здравето на момичетата, така и ограничаване на заболяването.

Сн. архив

Коментари