Култура

Европейска нощ на музеите в Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Пазарджик Таланти от т.нар. група „Златната спирала“ ще покажат своите постижения в ХГ „Станислав Доспевски“ в рамките на Европейска нощ на музеите, съобщават от галерията. През тази година тя ще се проведе на 20 май, събота.

 

Партньори на европейския артфорум на „сцената“ на ХГ „Станислав Доспевски“ ще бъдат Младежки театър „Приятели“ при Младежки дом – Пазарджик, СУ „Георги Брегов“ профил „Изкуства“ и със специалното участие на таланти от 25-та гимназия, град Ставропол (Русия), които ще представят съвместен концерт в зала „Цветан Радулов“. На рисуващите приятели на галерията, в залите ще бъдат предоставени работни стативи и материали и всеки, имащ дарбата да рисува, може да направи своя интерпретация по картина от експонираните в изложбените зали. Отправена е и специална покана към ателиета, школи и кръжоци по изобразително изкуство в областния град. В Европейската нощ на музеите достъпът до експозициите ще бъде безплатен с начален час 18.00 часа и удължено работно време до 1.00 след полунощ. Концепцията на събитието е да се привлече вниманието на публиката, чрез представянето на необичайна и забавна програма, предлагаща разглеждане на изложбите в залите и други прояви, организирани съвместно с други културни и образователни организации.

Изложбите, които могат да се разгледат в галерията (със статут на Музей на изобразителното изкуство са кураторския проект на СГХГ „Голото мъжко тяло 1856-1944 “ в първа зала, „Безкрайност“ на художниците галеристи от ХГ „Ст. Доспевски“ по повод Международен ден на музейните специалисти във втора зала и експозиция „Портрет“ в зала „Цветан Радулов“.

Съвместният концерт на СУ „Г. Брегов“ и 25-та гимназия, гр. Ставропол, с изпълненя на пиано, саксофон, кларинет и общи песни – Николина Банева, Георги Манчев, Мария и Селена Гайдови, Тодор и Мартин е от 18.00 до 19.00 часа. В 20.00 часа започва театралната постановка „Мечка“ по А. П. Чехов на Младежки театър „Приятели“ при Младежки дом – Пазарджик, с художествен ръководител, актьорът Александър Братоев. Негова е и постановката на представлението. В ролите ще се включат актьорите:  Актьори: Елена Попова – Силвия Найденова, Григорий Смирнов – Георги Манчев, Лука – Христиан Кошлуков.

През цялото време, от 18.00 до 1.00 часа, приятели на галерията ще имат възможност да рисуват в изложбените зали.

* Фотографи – доброволци от фенгрупа на галерията „Златната спирала” ще заснемат събитията по време на Европейска нощ на музеите в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик.

Коментари