Институции

Еврокомисар Мария Габриел бе гост на ученическата конференция в Пазарджик

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик е домакин на Национално състезание-конференция на училища посланици на Европейския парламент в България.

Специален гост на събитието е българският еврокомисар Мария Габриел. Младшите посланици от Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ посрещат представители на 22 училища-посланици на Европейския парламент от България. Конференцията се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.
Своите есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати представят 62-ма младши посланици на Европейския парламент, а оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени под ръководството на 24 ръководители – старши посланици. Училищата посланици се състезават в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография. С творбите ще бъде подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик. Състезанието – конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година темите са „Избори за Европейски народни представители“ и „Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“.


Заместник областният управител Йордан Кожухаров благодари на организаторите на събитието – Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ и община Пазарджик, на г-жа Мария Габриел затова, че уважи поканата да участва във форума. „Имах възможността да разгледам подготвените материали от участниците в конференцията, Впечатлен съм от вашите познания, идеи, предложения затова как трябва да се развива Европейският съюз и каква е ролята на младите хора. Бъдете все така амбициозни и смели, защото вие сте бъдещето на България и ЕС“, каза в поздрава си към учениците зам. областният управител Йордан Кожухаров и пожела успешно представяне на всички участници.
Приветствия поднесоха кметът на общината Тодор Попов, началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова и българският еврокомисар Мария Габриел. Българският еврокомисар подчерта, че днес е изключително важно европейците, независимо от възрастта си, да имат добро ниво на медийна грамотност. Тя насърчи учениците да развиват уменията си за критично мислене, което е една от водещите цели и на първата Европейска седмица на медийната грамотност. Мария Габриел даде началото й на 18 март с дискусия в България с млади хора, а днес постави финала й отново у нас с националната ученическа конференция в Пазарджик.


Програмата продължи с дискусия на тема „Европейски месец на медийната грамотност“. По време на дискусията бяха обсъдени още множество теми, сред които особен интерес за учениците предизвикаха защитата на личните данни, безопасността онлайн, отговорността на платформите, киберсигурността. Българският еврокомисар подчерта, че за първи път Европа изостава в технологично отношение и е нужно да се инвестира повече в развитието на нововъзникващите технологии и човешкия капитал, като се отстоява европейски подход, в центъра на който са хората. Така могат да се задържат на европейска територия и талантите на Европейския съюз. „Много е важно да продължавате да бъдете любознателни, да повишавате цифровите си умения, да бъдете критични – това ще ви помогне да правите информиран избор при вземането на решения. България е Европа и от всеки един зависи да изпълним със съдържание европейската визия за цифров единен пазар, който не изключва никого и в който технологиите служат на човека“, насърчи младите хора комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Коментари