Общество

Д-р Захариева от Пазарджик е номинирана за „Достойните българи“

Началникът на отделението за недоносени бебета в пазарджишката болница д-р Мариела Захариева е номинирана в инициативата „Достойните българи". Признанието е за грижите, които тя и екипът й положиха за спасяването на родено в петия месец дете, с тегло 700 грама. За успешното лечение на невръстното момиченце помогна и музиката на Моцарт.

В света на големите малката Радмила се появява твърде рано – едва в петия месец. След като направили всичко възможно, за да я спасят, лекарите поставили специално устройство в кувьоза, за да може до детето да стигат симфониите на Моцарт. Според световни специалисти здравословният им ефект е доказан.

Д-р Мариела Захариева, МБАЛ „Пазарджик":Опитваме се да направим всичко, ама наистина всичко за нашите пациенти, за да може да бъде добър изходът. И понеже бяхме изчерпали възможностите на традиционната медицина, решихме да се обърнем към нетрадиционната… Специално в неонатологията медицината се развива страшно бързо. Ако едно нещо сме го правили преди пет години, то след 10 години вероятно е грешно и трябва да бъде променено.

През ръцете на лекарката са минали хиляди новородени. Немалка част от тях със сериозни заболявания.

Д-р Мариела Захариева: Най-трудното нещо е да съобщиш на едни родители, че детето им е с аномалии, понякога несъвместими с живота.

Всяко бебе е една отделна вселена, казва д-р Захариева. По думите й никой от колегите й не очаква награди за труда, който полагат.

Д-р Мариела Захариева: Бях безкрайно учудена от тази номинация, защото това е моята ежедневна работа.

Според д-р Захариева номинацията за достоен българин е признание не за нея, а за цялото неонатологично отделение в Пазарджик./БНТ/

Коментари