България Институции Общество

До къде стигнаха ремонтите на магистралата?

София-Пазарджик

Шофьорите вече пътуват по ремонтираното ляво платно – в посока София, на виадукта при 67-ми километър на автомагистрала „Тракия“. Строително-монтажните работи започнаха през май т. г. и се финансират със средства от републиканския бюджет.

Съоръжението е с изцяло нова връхна конструкция и настилка. Укрепени са стълбовете и са поставени нови надлъжни греди. Изградена е колекторна система за по-добро отвеждане на повърхностните води. Липсата на такава допълнително беше влошила състоянието на виадукта преди стартирането на ремонта. Монтирани са необходимите елестични огради и пътна маркировка.

Ремонтът на дясното платно в посока Бургас, което също е с подменена връхна конструкция, завърши през 2014 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи на съоръжението при с. Церово – км 67+027 от АМ „Тракия“, е „Порр Бау“ ГмБХ. Стойността на договора е 7 249 562,30 лв. без ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ДЗЗД „ВИАДУКТИ 2012“.

На автомагистрала „Тракия“ продължават ремонтните дейности в платното в посока София в участъка от км 89+480 до км 91+576, в който е и пътен възел „Пазарджик“.

Въведена е временна организация на движението, като при пътен възел „Пазарджик“ са отворени за движение направленията: София – Пазарджик, София – Панагюрище, Панагюрище – Пловдив и Пазарджик – Пловдив. Ограничен е трафикът по направленията: Панагюрище – София, Пазарджик – София, Пловдив – Панагюрище и Пловдив – Пазарджик. Шофьорите може да ползват следните обходни маршрути:

  • за движещите се в посока Панагюрище – София: път II-37 – разклон за с. Драгор – път III-803 – пътен възел „Калугерово“- АМ “Тракия“;
  • в посока Пазарджик – София: път II-37 – разклон за с. Драгор – път III-803 – пътен възел „Калугерово“ – АМ „Тракия“;
  • в посока Пловдив – Панагюрище: Пловдив – път I-8 – Пазарджик – път II-37 – Панагюрище;
  • в посока Пловдив – Пазарджик: Пловдив – път I-8 – Пазарджик.

При благоприятни метеорологични условия се очаква ремонтните дейности да приключат до 10 декември т. г. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от републиканския бюджет.

Коментари